Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ZEHRA SATILMIŞ
Danışman: Aysun Pekşen
Özet:
Bu çalışma, topraksız kültürde kullanıldıktan sonra açığa çıkan Hindistan cevizi lifi
(kokopit) atığının Pleurotus ostreatus mantarı yetiştiriciliğinde ortam olarak
kullanılabilme olanağını ve bu ortamlardan elde edilen mantarların verim, biyolojik
etkinlik (BE) ve morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca,
çalışmada kullanılan yetiştirme ortamlarının sterilizasyon öncesi, sterilizasyon sonrası
ve hasat sonrası bazı özellikleri belirlenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında ana
materyal olarak atık Hindistan cevizi lifi (K), kavak talaşı (KT) ve buğday samanı
(BS), katkı materyali olarak buğday kepeği (BK) ve çay atığı (ÇA) materyallerinin
farklı oranlarda kullanıldığı 23 ortamın P. ostreatus’un misel gelişimi üzerine etkisi
belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında petride yürütülen deneme sonuçları
dikkate alınarak farklı oranlarda hazırlanan 5 yetiştirme (10BS+80K+10BK,
20BS+70K+10BK, 30BS+60K+10BK, 40BS+50K+10BK, 50BS+40K+10BK) ve
kontrol ortamının (90BS+10BK) iki farklı ticari firmadan temin edilen P. ostreatus
çeşidinin (Ç1 ve Ç2) verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi tespit edilmiştir. Deneme
sonucu olarak verim ve BE bakımından çeşitler arasındaki farklılıklar önemsiz,
ortamlar arasındaki farklılıklar ve ortamxçeşit interaksiyonu önemli (P<0.05)
bulunmuştur. En yüksek verim 90BS+10BK (251.24 g/kg torba) ortamından, en
yüksek BE değerleri ise 50BS+40K+10BK (%50.89) ve 40BS+50K+10BK (%46.06)
ortamlarından elde edilmiştir. Çalışma sonucunda atık Hindistan cevizi lifinin P.
ostreatus yetiştiriciliğinde kullanılabileceği tespit edilmiştir.