Farklı katkı materyallerinin buğday ve çeltik samanı esaslı yetiştirme ortamlarına ilavesinin pleurotus eryngii mantarının verim ve kalitesine etkisi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: MELİS KAPLAN

Danışman: Aysun Pekşen

Bu çalışma, buğday ve çeltik samanı esaslı yetiştirme ortamına farklı katkı materyallerinin ilavesinin Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. mantar verimi ve kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada buğday samanı (BS) ve çeltik samanına (ÇS), %1 alçı ve %19 arpa unu (AU), bonkalite (BN), buğday kepeği (BK), pirinç kepeği (PK) veya razmol (RZ) ilave edilerek hazırlanan 10 farklı yetiştirme ortamı incelenmiştir. Materyallerin başlangıçta ve sterilize edilen yetiştirme ortamlarında pH, nem, OM, C, N ve C/N miktarları tespit edilmiştir. Çalışmada buğday samanlı ortamların verim ve biyolojik etkinlik (BE) değerleri çeltik samanlı ortamlara göre istatistiksel olarak önemli düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Katkı materyalleri arasında en yüksek verim razmol materyalinden (221.46 g/kg ortam) elde edilmiştir. En yüksek verim ve BE değeri 80BS+19RZ (sırasıyla 238.00 g/kg ortam ve %65.38) ve 80BS+19BN (sırasıyla 236.20 g/kg ortam ve %64.89) ortamlarında belirlenmiştir. Çalışma sonucunda değirmencilik sanayi yan ürünlerinden razmol ve bankolitenin P. eryngii yetiştiriciliğinde katkı materyali olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.