Buğday samanı esaslı ortamlara farklı oranlarda badem kabuğu ve buğday kepeği ilavesinin istiridye mantarının (Pleurotus ostreatus) verim ve kalitesine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ZÜLFÜKAR İZOL

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ayşe Yıldız Pakyürek

Eş Danışman: Aysun Pekşen

Özet:

Bu çalıĢma, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Mantar üretim ünitesinde 2020-2021 yıllarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada, buğday samanına (S) farklı oranlarda badem kabuğu (BK) (%0, 25, 50, 75 ve 100) ve buğday kepeği (K) (%0, 5, 10, 15 ve 20) ilave edilerek hazırlanan 25 yetiĢtirme ortamının Pleurotus ostreatus mantarının (PL-23 çeĢidi) verim, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriğine etkileri araĢtırılmıĢtır. YetiĢtirme ortamlarının dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonrası dönemlerinde, pH, nem, kül, organik madde, karbon (C), azot (N), C:N oranı ve mineral madde miktarları belirlenmiĢtir. Dezenfeksiyon sonrası ve hasat sonunda yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarları arttıkça, OM, C miktarları ve C:N oranlarının arttığı, kül, N, P, Ca, Mn ve Zn miktarlarının ise azaldığı tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada, yetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu miktarı arttıkça, misel geliĢim süresinin kısaldığı belirlenmiĢtir. En kısa misel geliĢim süresi %100BK (16.36 gün), en uzun süre ise %25BK ortamlarından (18.48 gün) elde edilmiĢtir. YetiĢtirme ortamlarındaki badem kabuğu ve buğday kepeği miktarı ve bunların interaksiyonlarının verim ve biyolojik etkinlik oranı (BE) üzerine etkisi istatistiksel olarak çok önemli (p<0.01) bulunmuĢtur. En yüksek verim ve BE oranı, %50BK ortamında sırasıyla 262.72 g/kg-1 ve %76.42 olarak belirlenmiĢtir. En düĢük verim ve BE oranı ise 100BK ortamından sırasıyla 144.77 g/kg-1 ve %29.42 olarak tespit edilmiĢtir. Kepek oranları incelendiğinde en yüksek verim 5%K ortamlarında elde edilmiĢ, bunu 0%K ortamları izlemiĢtir. Ortamlardaki kepek miktarı artıkça verimin azaldığı tespit edilmiĢtir. Sadece %100 badem kabuğundan farklı miktarda buğday kepeği karıĢtırılarak hazırlanan ortamların BE oranları, %40‟ın altında bulunmuĢtur. Misel geliĢim süresi (15.20 ve 15.80 gün), verim (267.65 ve 271.15 g/kg-1 ) ve BE oranına göre (%82.23 ve 80.94) en uygun ortamlar sırasıyla 50BK0K49S ve 50BK5K44S olarak tespit edilmiĢtir. Mantarların kuru madde, protein ve mineral madde içerikleri yetiĢtirme ortamlarından büyük ölçüde etkilenmiĢtir. Hasat sonrası yetiĢtirme ortamlarının (atık substratlar) organik madde, azot ve mineral madde bakımından zengin olduğu ortaya konulmuĢtur. Sonuç olarak; badem kabuğu Pleurotus ostreatus yetiĢtiriciliği için alternatif yetiĢtirme ortamı olarak önerilebilir.