Şeker mısır-kestane kabağı birlikte yetiştiriciliğinde değişik ekim düzenlemelerinin verim ve kalite üzerine etkileri

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: ALİ CAN AKTAŞ

Danışman: Aysun Pekşen

Bu çalışma şeker mısır-kestane kabağı birlikte yetiştiriciliğinde değişik ekim düzenlemelerinin verim, bitkisel özellikler ve kalite üzerine etkilerini ortaya koymak ve birlikte ekim düzenlemelerinin bileşen bitkilerin yalnız ekimlerine göre etkinliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Samsun ili Bafra ilçesi Üçpınar köyünde 2017 ve 2018 yıllarında Şansa Bağlı Bloklar Deneme Metoduna göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede “Arıcan kestane kabağı” ve “Tanem” mısır çeşitleri kullanılmıştır. Şeker mısır ve kabak bitkileri sıra arası ve sıra üzeri mesafeler sırasıyla 70x15 ve 210x200 cm olacak şekilde ekilmiştir. Çalışmada yalnız mısır (M), yalnız kestane kabağı (K), yer değiştirme (R1 ve R2) ve eklemeli (A1 ve A2) seriler düzeninde olmak üzere 6 değişik ekim düzenlemesi ele alınmıştır. Yer değiştirmeli (R: replacement series) düzenlemede 70x15 cm sıklığında ekilen mısır sıralarından bazıları çıkarılarak bu sıralar yerine kabak R1’de 2M:1K, R2’de 3M:1K olacak şekilde ekilmiştir. Eklemeli (A: Additive series) düzenlemede ise 70x15 cm sıklığında ekilen mısır sıraları arasına bitki sırası çıkarılmaksızın kabak ekimi A1’de 3M:1K ve A2’de 4M:1K olacak şekilde ekim yapılmıştır. Çalışmada ışık rekabetini belirlemek amacıyla fotosentetik aktif radyasyon (PAR) değeri, yaprak sıcaklığı ve yapraklarda klorofil içeriği ölçülmüştür. Kestane kabağında meyve boyu ve eni, sap uzunluğu, ortalama meyve ağırlığı, meyve dilimlilik sayısı, meyve kabuk kalınlığı ve sertliği ile suda çözünür kuru madde içeriği belirlenmiştir. Mısırda ise bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, bitkide koçan sayısı, koçan uzunluğu, koçanda sıra sayısı, koçanda tane sayısı, kavuzlu ve kavuzsuz koçan ağırlığı, sap verimi ile bitkideki yaprak sayısı tespit edilmiştir. Ayrıca kestane kabağı ile şeker mısırın birlikte ekim etkinliği saptanmıştır. Mısırda bitki boyu ve sap verimi ile kestane kabağında meyve boyu, ağırlığı ve sertliği dışındaki incelenen özellikler bakımından ekim düzenlemeleri arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Ekim düzenlemelerine ait alan eşdeğer oranlarını ifade eden LER değerleri birleştirilmiş yıllara göre 1.21-1.72 arasında değişmiş, birlikte ekim uygulamalarının tamamı her iki bitkinin yalnız ekimlerine kıyasla daha etkin bulunmuştur.