Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde ortoreksiya nervoza eğilimi ve ilişkili faktörler

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: BEYZA BAYAR

Danışman: Mustafa Kürşat Şahin

AMAÇ: Bu çalışmada tıp öğrencilerinde ortoreksiya nervoza eğilimi ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel bir çalışmadır. Eylül- Aralık 2022 tarihleri arasında bir anket ile yürütüldü. Anket formunda sosyodemografik verileri ve katılımcı özelliklerini değerlendiren soruların yanında Teruel Ortoreksiya Ölçeği (TOS), Instagram Bağımlılık Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form (UFAA) kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 515 tıp öğrencisi katıldı. Katılımcıların %53,0'ı kadındı. Öğrencilerin yaş ortalaması 19,84±1,66 yıldı. Öğrencilerin %63,3'ü Instagram kullanıyordu. Teruel Ortoreksiya Ölçeği puan ortalaması 15,1±8,5 iken Instagram Bağımlılığı Ölçeğinden alınan puanların ortalaması 39,7±14,9 bulundu. Uluslararası fiziksel aktivite anketine göre öğrencilerin %31,3'ü inaktifti. Öğrenci evinde yaşayanların, aile gelir düzeyi yüksek olanların ve diyet uygulayanların sağlıklı ortoreksiya, ortoreksiya nervoza ve Teruel ortoreksiya ölçeğinden aldığı puan ortalamaları daha yüksekti. Ortoreksiya nervoza alt ölçeğinden alınan her bir birimlik puan artışı yaş, aile gelir düzeyi, diyet uygulama ve Instagram bağımlılığı ile artıyordu. Ortoreksiya nervoza puanı arttıkça, Instagram bağımlılık ölçeği ve tüm alt boyutlarının puanları artıyordu. SONUÇ: Ortoreksiya nervozayı özel bir diyet uygulama, öğrenci evinde yaşama, yüksek aile gelirine sahip olma, Instagram bağımlılığı etkileyen faktörlerdi. Fiziksel aktivite, kronik hastalık, sigara kullanımı, VKİ ve cinsiyete göre ortoreksiya nervoza eğilimi açısından farklılık yoktu. Instagram bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasında pozitif yönlü bir ilişki vardı.