Vermikompost ve atık mantar kompostu uygulamalarının biberde verim ve kalite üzerine etkisi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: DİLARA PEKER

Danışman: Aysun Pekşen

Bu çalışmada, toprağa her biri 3 farklı dozda (%0, 1.5 ve 3) karıştırılan vermikompost, Agaricus bisporus ve Pleurotus ostreatus atık mantar kompostunun/substratının (AMS) toprakta organik madde miktarı ve biberde verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemeler 2017 ve 2018 sezonunda sera koşullarında Tesadüf Bloklar deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada Moster F1 biber çeşidi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre en yüksek verim değeri, bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak klorofil içeriği, meyve çapı, meyve sayısı, meyveler hariç toprak üstü aksamı yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, toplam meyve ağırlığı ile meyve sertliği AgaricusAMS ortamından elde edilmiş, bunu vermikompost uygulaması izlemiştir. Artan vermikompost ve atık mantar kompostu oranları biber verimini artırmıştır. EC değerleri, Agaricus-AMS ve vermikompostun artan dozlarına bağlı olarak artış göstermesine rağmen, bu EC değerleri bitki büyümesini olumsuz bir şekilde etkilememiştir. Çalışma sonucunda, biber yetiştiriciliğinde sürdürülebilir tarım için Agaricus-AMS ve vermikompostun organik gübre olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.