Bazı makromantarların Fusarium türlerine karşı antifungal aktiviteleri

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: TUĞBA BOL BAYAR

Danışman: Aysun Pekşen

Doğadan ve kültürü yapılan 16 mantar türünün (Armillaria mella, Tricholoma terreum, Ramaria botrytis, Lactarius spp., Marasmius oreades, Sarcosphaera coronaria, Macrolepiota procera, Hypoloma fasciculare, Craterellus cornucopiades, Lactarius semisanguifluus, Pleurotus ostreatus, Hericium coroloides, Ganoderma lucidum, Morchella conica, Lentinula edodes ve Cantharellus cibarius) etanol ekstraktlarının Fusarium türlerine karşı agar kuyucuk diffüzyon yöntemi ile antifungal aktivitesi belirlenmiştir. Antifungal aktivitenin, çalışmada ele alınan mantar ve Fusarium türlerine göre değiştiği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda A. mella, R. botrytis, S. coronaria, H. fasciculare ve P. ostreatus mantar türlerinin antifungal aktivitelerinin önemli derecede etkili olduğu bulunmuştur. Bu türlerin dilüsyon (seyreltme) metodu ile farklı konsantrasyonlardaki mantar ekstraktlarının Fusarium türlerinin gelişimi üzerine etkisi tespit edilmiştir. Patojenite testi ile mantar ekstraktları, fungisit, patojen uygulanan ve uygulanmayan kontrol uygulamalarının fide gelişimi üzerine etkileri ortaya konulmuştur. F. solani, F. oxysporum ve F. nygamai’ye karşı mantar ekstraktları uygulamalarının fide gelişimi üzerine etkileri de istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda Fusarium etmenlerine karşı ümitvar mantar ekstraktları belirlenmiş olup, daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.