Çay artığı ile hazırlanan ortamlarda parçalama ve örtü toprağı serme işleminin Pleurotus eryngii mantarının biyolojik etkinlik ve verimi üzerine etkileri

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: GÜLSÜN DADAYLI

Danışman: Aysun Pekşen

Bu çalışmanın amacı Karadeniz Bölgesi'nde fazla miktarda bulunan çay artığının Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. yetiştiriciliğinde yetiştirme ortamı olarak kullanılabilme olanakları ile örtü topraksız (standart) (S), örtü topraklı (ÖT) ve örtü topraksız yetiştiriciliği takiben birinci hasattan sonra parçalama işlemi ve örtü toprağı serme (S+P+ÖT) olmak üzere 3 uygulamanın P. eryngii mantarlarının verim ve biyolojik etkinlik (BE) üzerine etkisini belirlemektir. Çalışmada P. eryngii 3065 çeşidi kullanılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında farklı oranlarda buğday samanı (BS), çay artığı (ÇA) ve pirinç kepeği (PK) karışımından hazırlanan 10 yetiştirme ortamının P. eryngii türünün misel gelişimi üzerine etkisi belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında örtü toprağı ile ilgili 3 farklı tekniğin uygulandığı misel gelişim durumuna göre seçilen 4 yetiştirme ortamının (100BS, 90BS+10PK, 75BS+25ÇA ve 75BS+15ÇA+10PK) verim, biyolojik etkinlik ve kalite üzerine etkileri tespit edilmiştir. Çalışmada buğday samanı, çay artığı ve pirinç kepeğinin başlangıçtaki kimyasal özellikleri ile hazırlanan kompost karışımlarında sterilizasyon, misel gelişim ve hasat sonrası alınan örneklerde pH, nem, kül, karbon, azot, lignin, mineral madde miktarları, enzim aktiviteleri belirlenmiş ve C:N oranları hesaplanmıştır. Çalışmada en yüksek lakkaz, mangan peroksidaz ve versatil peroksidaz enzim aktivitesi misel gelişim sonrası dönemde 75BS+15ÇA ortamında, hasat sonrası dönemde 75BS+15ÇA+10PK ortamında belirlenmiştir. Yetiştirme ortamlarındaki çay artığı miktarının artışına bağlı olarak enzim aktivitesinin arttığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek verim ve BE aralarında istatistiksel fark bulunmayan 90BS+10PK, 100BS ve 75BS+15ÇA+10PK ortamları ile ÖT ve S+P+ÖT uygulamasından elde edilmiştir.