Günümüz gençlik sanat hareketlerinde stencil

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: HANİFE USTA ALKAN

Danışman: Ata Yakup Kaptan

Sokaklar; kamuya açık, sanatın üretildiği, sergilendiği mekânlar olması sebebiyle sanatın çok yönlü, özgür ve muhalif yapısına ev sahipliği yapmaktadır. Kamusal alanlarda ifade özgürlüğü sunan stencil hareketinin varoluş felsefesi, sanat eserlerini galeri ve müzelerden kurtarmak, sokakların dili olan stencil ile yeni bir ifade biçimi oluşturmaktır. Çalışma kamusal mekânlarda yer alan sanat eylemleri içerisinde var olan stencilin farklı sanat disiplinleri ile olan etkileşimleri, benzerlikleri ve farkındalıklarını belirlemek amaçlı bir veri elde etmemizi amaçlamaktadır. Araştırmanın merkezinde stencil hareketi tarihsel ve teknik süreçte değerlendirilmiş, Türkiye'de ve dünyadaki stencil aktivistlerinin eserleri analiz edilmiştir. Bu alanda Banksy eserlerinin toplumsal sosyo-politik problemlere karşı dünyada yarattığı farkındalık Banksy'i stencil hareketinin kült kahramanı olarak karşımıza çıkarmıştır. Sanatın amaç ve araç olarak kamusal mekânlarda vücut bulduğu stencil hareketinin dünyada ve ülkemizdeki sokak aktivistlerinin oluşturdukları metaforlar çeşitli açılardan çözümlenmiş, "sanatın siyaseti" ve "siyasetin sanatı" kavramları stencil hareketi üzerinden ele alınmıştır. Stencil'in muhalif olma ve topluma önderlik etme gibi misyonlar üstlenerek sokakların dinamizmi üzerindeki yarattığı etkiler önemli bulunmuştur. Duygularını düşüncelerini özgürce ifade etmeye daha cesaretli olan gençler toplumdaki olaylara duyarlılıklarını belki de en güzel, en masum, en zararsız anlatım dili olarak stencili seçerek sanatın içeriğine yeni anlamlar kazandırmışlardır.