OMÜ Tıp Fakültesi Asistan Hekimlerinin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbba (GETAT) Yönelik Bilgi, Tutum ve Davranışları: Kesitsel Bir Çalışma

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: İBRAHİM BAYRAM ALPARSLAN

Danışman: Mustafa Kürşat Şahin

AMAÇ: Bu çalışmada OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan asistan hekimlerin GETAT hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel bir çalışmadır. Çalışma, 15 temmuz-15 aralık 2021 tarihleri arasında OMÜ Tıp Fakültesi'nde görev yapan klinik bilimler asistanlarıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların klinik ve demografik özellikleri ile GETAT uygulamalarına yönelik bilgi, davranış ve tutumlarını belirlemeye yönelik soruların yer aldığı anket, katılımcılara uygulandı. BULGULAR: Toplam 261 hekim katıldı. Yaş ortalaması 29,4±2,6 yıl ve %51,7'si (n=135) erkekti. Katılımcıların %82'si dahili tıp bilimlerinde eğitim görmekteydi. Toplam hekimlik süresinin ortalaması 4,4 yıl, toplam branş hekimlik süresininki ise 2,6 yıl olarak bulundu. Kupa terapisi, %55,6 ile en çok bilinen yöntemdi. En çok GETAT bilgi kaynağı, %62,6 ile internetti. En sık kullanılmış yöntem(%19,2), fitoterapi; en sık önerilmiş(%16,5), fitoterapi; en çok resmi eğitim alınmış(%4,2), kupa terapisi; en çok resmi eğitim alınmak istenen(%41), akupunktur; başka GETAT yöntemi olarak bilindiği en sık beyan edilmiş yöntem(%11,9) ise diyetti. Katılımcıların %36,4'ü GETAT'ı faydalı buluyordu, %82'si bu yöntemleri sadece eğitim almış hekimlerin uygulaması ve %43,7'si SGK geri ödemesine alınması gerektiğini, bu yöntemler için %54'ü tıp fakültesinde ve %68,2'si uzmanlık sürecinde eğitim verilebileceğini düşünüyordu. SONUÇ: Asistan hekimlerdeki GETAT bilgi düzeyinin az olduğu saptanmıştır. Katılımcıların çoğunluğu, GETAT'a karşı olumlu tavrı olmasına rağmen uygulama, uygulatma ve önerme konusunda düşük oranlara sahiplerdi.