İnflamatuvar bağırsak hastası bireylerde kronotipin ilgili biyokimyasal bulgular, beslenme ve gastrointestinal semptomlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYBİKE GİZEM KAYACAN

Danışman: Alper Tokay

Özet:

Amaç: Bu çalışma inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) olan bireylerde kronotipin ilgili biyokimyasal bulgular, beslenme ve gastrointestinal semptomlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin gastroenteroloji servisinde yatan İBH tanısı konmuş 39 katılımcı ile yapılmıştır. Çalışmada verilerin toplanmasında genel bilgi formu, besin tüketim sıklığı, Gastrointestinal Semptom Değerlendirme Ölçeği ve Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği (SAÖ) kullanılmıştır. Hastaların biyokimyasal bulguları hastane sisteminden elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin 28’i ülseratif kolit, 11’i Crohn hastalığı tanısı almıştır. Katılımcıların 23’ü erkek 16’sı kadın, yaş ortalamaları 36,69’dur. SAÖ toplam değeri ile yaş arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır (p<0,05). Kadın bireylerde kronotip ile günlük çoklu doymamış yağ asidi ve B6 vitamini alımı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Erkek bireylerde kronotip ile günlük tüketilen karbonhidrat yüzdesi, çoklu doymamış ve doymuş yağ asidi alımı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Kronotip ile serum glukoz, hematokrit, magnezyum ve demir seviyeleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda inflamatuvar bağırsak hastası bireylerde kronotipin ilgili biyokimyasal bulgular ve beslenme üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Çalışma sonuçlarının genelleştirebilmek için, çalışma daha büyük örneklemde ve kontrol grubu dâhil edilerek yapılmalıdır. İnflamatuvar bağırsak hastası bireylerde beslenme ve klinik durum değerlendirilirken kronotip de bir etken olarak göz önüne alınmalıdır.