NEPETA BAYTOPII HEDGE ET LAMOND BİTKİSİNİN FİTOKİMYASAL VE AKTİVİTE YÖNLENDİRMELİ İZOLASYON ÇALIŞMALARI

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: SEMİHA YENİGÜN

Danışman: Tevfik Özen

Nepeta türleri, iridoidler ve ikincil metabolitler bakımından zengin Lamiaceae familyasının en önemli üyesidir ve antioksidan, antimikrobiyal, idrar söktürücü, astım önleyici, antiseptik, analjezik, antikanser, antienflamatuar ve böcek öldürücü özellikleri bulunmaktadır. Bingöl’de toplanan endemik Nepeta baytopii Hedge & Lamond bitkisinin toprak üstü kısmının aktivite yönlendirmeli izolasyon çalışmaları gerçekleştirilerek antioksidan, enzim inhibitörü, antibakteriyel ve DNA koruma aktiviteleri gösteren moleküller saflaştırıldı.

N. baytopii (NB) bitkisinin metanol:kloroform (MK) çözücü karışımı ile ham ekstrakt elde edildi. Bu ekstrakta silika jel kolon kromatografisi uygulandı ve sırasıyla n-hekzan (H), kloroform (K), etil asetat (E) ve metanol (M) çözüleri kullanılarak birinci fraksiyonlar elde edildi. Ham ekstraktın ve birinci fraksiyonların fitokimyasal analizleri ve biyoaktiviteleri spektroskopik teknikler kullanılarak belirlendi. Birinci fraksiyonlara kolon kromatografisi uygulanarak ikinci fraksiyonlar elde edildi ve aktivite testleri uygulandı. Aktif fraksiyonlar biyoaktivite yönlendirmeli fraksiyonlandırma ile belirlendi. Daha sonra biyoaktif fraksiyonlara kolon kromatografisi veya preparatif-HPLC kullanılarak bileşikler saflaştırıldı ve molekül yapıları farklı NMR teknikleri ile aydınlatıldı. Ekstraktın, fraksiyonların ve saf moleküllerin aktivite sonuçları, temel bileşen ve SPSS analizleri ile değerlendirildi.

Ham ekstraktın toplam fenol ve flavonoid miktarları sırayla 20.24±0.15 mg GAE/g ekstrakt ve 12.86±0.05 mg KE/g ekstrakt olarak belirlendi. Ekstraktın ana bileşenlerinin rosmarinik asit, cis-11-eikosanoat ve palmitat olduğu kaydedildi. NBH fraksiyonunun ana bileşeni 9,12,15-oktadekatrienoik asit, metil esteri ve oktadekanoik asit, metil esteri iken NBK, NBE ve NBM’nin ana bileşeni kuersetin-3-glikozittir. NBH fraksiyonları; yüksek indirgeme gücü, H2O2 ve süperoksit anyonu giderme, BChE, α-amilaz ve tirozinaz inhibisyon aktiviteleri gösterdi. NBHFr4, NBHFr5 ve NBHFr9 aktif fraksiyonlardır. NBK fraksiyonları; etkili antioksidan, BChE ve lipaz inhibisyon aktiviteleri gösterdiği belirlendi ve NBKFr5 aktif fraksiyondur. NBE fraksiyonları; H2O2 giderme ve metal şelat aktivitelerinde aktif olduğu bulundu ve NBEFr10 aktif fraksiyondur. NBM fraksiyonları; aktif indirgeme gücü ve H2O2 giderme aktivitelerini gösterdi ve NBMFr3, NBMFr4 ve NBMFr7 aktif fraksiyonları olarak kaydedildi. Aktif fraksiyonlardan apigenin, iksorozit, daukosterol, ursolik asit, β-sitosterol ve Molekül L bileşikleri saflaştırıldı ve karakterize edildi. Moleküllerin biyoaktiviteleri, enzim inhibisyon kinetikleri ve moleküler doking yapıları belirlendi.

Sonuç olarak, biyoaktivite yönlendirmeli izolasyon çalışmalarıyla izole edilen moleküllerin, oksidatif hasarlara karşı antioksidan, metabolik enzimlerin aktivitelerini düzenleyici ve DNA hasarlarına koruyucu moleküller oldukları belirlendi.