Farklı tarımsal artıkların pleurotus eryngii mantar üretiminde kullanım olanakları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SİNEM KÜBRA ŞANLI

Danışman: Aysun Pekşen

Özet:

Bu çalışmanın amacı fazla miktarda açığa çıkan gül işleme artığı (GA) ve sarımsak artığının (SA) Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. yetiştiriciliğinde yetiştirme ortamı olarak kullanılabilme olanakları ile bu yetiştirme ortamlarının P. eryngii mantarının verim, biyolojik etkinliği (BE) ve kalitesi üzerine etkisini belirlemektir. Denemede P. eryngii 3065 çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada kavak talaşına (KT) %5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında GA ve SA ilave edilerek hazırlanan ortamlar kendi arasında olacak şekilde 100KT ortamı (kontrol) ile karşılaştırılmıştır. KT, GA ve SA materyallerinin ve bu materyallerden hazırlanan ortamların sterilizasyon sonrası, misel gelişim sonrası, birinci hasat ve hasat sonrası dönemlerinden alınan örneklerde pH, nem, kül, OM, C, N, C:N, lignin ve mineral madde miktarları tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda kontrol ve GA ilave edilerek hazırlanan yetiştirme ortamlarının verimleri arasında (152.60-217.80 g torba-1) istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. 95KT+5GA ortamının BE ve üretim oranı, diğer ortamların BE ve üretim oranı değerlerinden istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük bulunmuştur. Sarımsak artıklarından hazırlanan ortamlarda ise en yüksek verim, BE ve üretim oranı (314.60 g torba-1, %84.94 ve 0.74) 75KT+25SA ortamından elde edilmiş, bunun arasında istatistiksel fark bulunmayan 80KT+20SA ortamı (251.20 g torba-1, %84.78 ve 0.71) izlemiştir. Gül işleme ve sarımsak artıklarının P. eryngii yetiştiriciliğinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.