Matbaa teknolojilerinin grafik tasarım uygulamalarına yansıması

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: RAİF SADIÇ

Danışman: Ata Yakup Kaptan

Tarihsel süreç içerisinde baskı teknolojileri grafik tasarım sürecinde önemli rol oynamıştır. Teknolojik gelişmeler grafik tasarım üzerinde kalite, çeşitlilik, kolaylıklar gibi unsurları sağlamasının karşın baskı hazırlık aşamalarını teknik detaylar ile karmaşık hale getirmiştir. Görsel İletişimin ana unsurlarından biri olan basılı ürünlerde; iletinin alıcıya etkili bir şekilde ulaşabilmesi için tasarımın baskı teknolojilerinden faydalanılarak oluşturulması gerekir. Tasarımcının matbaa teknolojileri üzerindeki yeterliliği ürünü sonuçlandırmada önemli bir rol oynamaktadır. Baskı teknolojilerinin yanı sıra baskı öncesi aşamaların yapıldığı fiziki şartlar ve teknolojik donanımlar ürünlerin istenilen düzeylere ulaşılmasında önemli bir etkendir. Baskı sırasında karşılaşılan tasarımcıdan kaynaklı problemlerin çözümlerine de ışık tutmaktadır.