Grafik tasarım eğitimi alan öğrencilerin estetik düzeylerinin şekillenmesinde kitsch olgusunun rolü

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: GÜLRUY YILMAZ

Danışman: Ata Yakup Kaptan

Bu araştırma kitsch olgusunun grafik tasarım eğitiminde yeri ve etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Estetik algı ve beğenilerin kitsch ürünler tarafından etkilenme nedenleri irdelenmiştir. Kitsch'in olumsuz etkilerinden korunabilme ve kitsch'in grafik tasarım eğitiminde bilinçli olarak kullanabilme bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada, grafik tasarım eğitimi veren üniversitelerin ders programları ve içerikleri incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular yorumlanarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma türlerinden " Betimsel Araştırma" yöntemi kullanılmıştır. Betimsel (descriptive) araştırmalar, verilen bir durumu olabildiğince tam ve dikkatli bir şekilde tanımlar. Eğitimin alanındaki araştırmada, en yaygın betimsel yöntem tarama çalışmasıdır, çünkü araştırmacılar bireylerin, grupların ya da (bazen) fiziksel ortamların (okul gibi) özelliklerini (yetenekler, tercihler, davranışlar vb.) özetler (Büyüköztürk, Kılıç Çakmak, Akgün, Karadeniz, Demirel, 2012). Birinci bölümünde, araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları, tanımları ve ilgili araştırmaları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise; kitsch ve estetik ile ilgili literatür bilgilerine, kitsch'in tarihsel gelişim süreci ve sanatla ilişkisine yer verilmiştir. Bulgular ve yorum kısmında yer alan alt amaçlar doğrultusunda, araştırma kapsamında ulaşılabilen grafik tasarım eğitimi veren VIII üniversitelerin ders programları ele alınarak, ders içeriklerinde kitsch olgusu hakkında yapılmış olması gereken yeterli bilgilendirme incelenmiştir. Grafik tasarım eğitiminde kitsch olgusunu bilinçli bir şekilde mi yoksa popüler kültürün getirisi olan bu kavramı benimseyip bir beğeni hâline getirdiklerinden mi kullandıkları açıklanmıştır. Araştırma sonucunda ise elde edilen tablolar doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmış, konu ile ilgili bazı öneriler sunulmuştur.