Yetişkinlerin sanatsal yaratıcılığında oyun güdüsü

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: EZGİHAN AKSU

Danışman: Ata Yakup Kaptan

Oyunun ve oyuncu düşünce yapısının yetişkinlerin sanatsal yaratıcılıklarına olan olumlu etkisini ele aldığımız bu araştırmayla gelişen toplum içinde yer edinen bireylerin, üretimlerini ve psikososyal durumlarını olumlu yönde etkilediği savunulmuştur. Bu unsurların, örneklerle birlikte incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Oyunu daha çok çocuklar için gören ya da yetişkinler için sadece boş zaman aktivitesi olarak gören düşüncelere karşı, oyunun yetişkinlerin yaratıcılığına ve yaşamlarına olan olumlu etkilerini savunan araştırmalar yapılmış ve derlenmiştir. İlk çağlardan itibaren taşla, aşıkla ya da tahta parçalarıyla oynayan insan toplumu zamanla elindeki nesnelerle oynayarak amacı dışında kullanmayı, oyunda olduğu gibi; ekleme-çıkarma, yapma-bozma gibi yöntemlerle başka ürünler elde etmeyi öğrenmiştir. Ressamların çizgi ve formlarla oynaması ya da yazarların sözcüklerle oynaması gibi insanoğlu uygulamalı veya zihinsel olarak aslında hep oyun oynamaktadır. Bu oyunlar yetişkinlerin yaşamında, doğası gereği yine özgür ve özgün bir ortam içinde yaratıcılığı geliştirirken çocuktan farklı olarak daha bilinçli bir süreç içinde gelişimini sağlar. Günümüzde de bu doğrultuda okullarda, çalışma ortamlarında ya da günlük hayat içerisinde oyuna fırsat verecek yetişkin eğitimleri, etkinlikleri, odaları ya da alanları giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çağda bakış açılarımız, düşüncelerimiz ve yaratım süreçlerimiz de bir bütün olarak hayatımızın her alanında aktif olmalıdır. Yaratıcı bir birey yaşamının her alanında bu özelliği sayesinde sıradanlıklar içinde sivrilecek ve dolaylı olarak ruhsal ve sosyal anlamda da olumlu geri dönüşler alacaktır. Algı ve dikkat konusunda duyarlılıklar artırılıp oyun gibi daha özgür aktiviteleri, düşünce yapılarını hayatımıza nasıl dahil edilebileceğimiz konusunda örnekler ele alınarak ilgili literatür taramaları yapılmıştır. Araştırma süreci sonunda, yaratıcılığımızı artıracak tutumları ve düşünce şekillerini geliştirmek adına, oyunun ve oyuncu tavrın; sanatta, bilimde, eğitimde ve hatta günlük yaşam içerisinde benimsenmesinin gerekliliği sonucuna varılmıştır.