Arıtılmış atıksuyun yeşil alanların sulanmasında kullanım olanaklarının araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SABA FATTAHI

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Yüksel Ardalı

Eş Danışman: Mustafa Sağlam

Özet:

Bu çalışma, arıtılmış atıksuların yeniden kullanım olanaklarının incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarak, Samsun Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinden alınan arıtılmış atıksuların Samsun ilinde golf sahası ve yeşil alanların sulamasında uygunluğu araştırılmıştır.

Çalışmada farklı oranlarda çeşme suyu ve arıtılmış atıksu ile hazırlanmış su örnekleri, üç tekrarlı olarak kum ve toprak karışımı örneği, golf sahalarına özgü olan Lolium perenne Topgun ve Festuca rubra com. Longfellow çim örnekleri ile çalışılmıştır. Drenaj suyu örnekleri, fiziksel- kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan bir yıl boyunca analiz edilmiştir. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde (SKKY) su kalite parametreleri için belirtilen standartlar ve sınır değerler referans alınarak değerlendirilmiştir. MSTAT-C paket programı kullanılarak yapılan varyans analizi sonuçlarına göre Lolium perenne Topgun, Festuca rubra com. Longfellow çim türlerinin arıtılmış atıksu ile sulama koşullarında golf sahası için en uygun çim türü olduğu belirlenmiştir.

Örtü altı yüksek tünelde gerçekleştirilenkum denemesinde Lolium ve Festuca çim türü ile arıtılmış suların sulama suyu olarak kullanılması sonucu pH, sıcaklık, BOİ5, AKM ve NO3 için I. sınıf, fekal koliform II.  sınıf, SO4 ve SAR için III. sınıf ve EC için V. sınıf olarak belirlenmiştir. Buna karşın toprak örnekleri ile yapılan denemelerde EC ve fekal koliform için II. sınıf, SAR ve SO4 için III. sınıf ve diğer parametreler için I. sınıf sulama suyu olarak belirlenmiştir.  Kum ve toprak denemelerinde tüm seyreltmeler için Al, Pb, Fe, Mn, Cd, Cr ve Zn konsantrasyonları standart değerlerin altında belirlenmiştir.

Sonuç olarak bu tez kapsamında yapılan çalışmalar ile elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, Samsun Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisinden gelen arıtılmış suların yeşil alanların sulamasında kullanılabileceği kanıtlanmış ve uygunluğu deneysel çalışmalar ile desteklenmiştir.

Anahtar Sözcükler: Arıtılmış atıksu, yeniden kullanım, sulama, yeşil alanlar