Değişik katkı materyalleri ile hazırlanan yetiştirme ortamlarının Flammulina velutipes mantarının verim ve kalitesine etkisi

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: AHMET FARUK KARASOY

Danışman: Aysun Pekşen

Bu tez çalışması, Türkiye mikobiyotasından izole edilen Flammulina velutipes mantarının verim, biyolojik verim (BE) ve mantar kalitesi üzerine farklı oranlarda ve farklı katkı maddeleri kullanılarak hazırlanan yetiştirme ortamlarının etkilerini belirlemek ve en uygun kompost formülünü ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı da Flammulina velutipes mantarının bilinirliğini artırmak ve Türkiye mantar sektörüne yeni bir mantar türünü tanıtmaktır. Çalışmada ayçiçeği küspesi, buğday kepeği, çay atığı, mısır koçanı, pirinç kepeği ve soya küspesinin %10 ve 20 oranlarında kavak talaşına karıştırılmasıyla hazırlanan 12 substrat ele alınmıştır. Sterilizasyon sonrası substratların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile farklı substratlar üzerinde elde edilen mantarın morfolojik özellikleri, ortalama mantar ağırlığı, mantar sayısı, verimi, BE değeri, rengi, protein ve mineral madde içerikleri belirlenmiştir. En yüksek verim ve BE oranı, aralarında istatistiksel fark olmayan 80KT+20BK (89.60 g/şişe ve %40.03) ve 80KT+20PK (89.12 g/şişe ve %39.49) ortamlarından elde edilmiştir. Sonuç olarak, Flammulina velutipes mantarı yetiştiriciliği için en uygun yetiştirme ortam formülünü ve yetiştirme koşullarını ortaya çıkarmak için daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır.