Biyobozunur malçların kapya biberde meyve kalitesi ve biyoaktif bileşen içeriği üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURAK TUZEN

Danışman: Aysun Pekşen

Özet:

Çalışmanın birinci yılında, kapya biber yetiştiriciliğinde farklı formülasyonlara ve materyal özelliklerine sahip 2 adet biyobozunur plastik malç (BPM-1 ve BPM-2), biyobozunur kağıt malç (KM) ve polietilen plastik malç (PE) malçsız kontrol uygulaması ile karşılaştırılmıştır. Birinci yıl biber hasatını takiben malçlar toprak içerisine işlenerek toprak ortamında ayrışma süreçlerine maruz bırakılmıştır. Kapya biber bitkileri, bir sonraki yetiştirme sezonunda, ilk yılın deneme düzeni dikkate alınarak masuralar üzerine serilen aynı malçlar altında yeniden yetiştirilmiştir. Farklı malç uygulamalarının ve malçların toprağa karıştırılmasının kapya biberin kalite ve biyoaktif bileşen içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, kapya biberlerin meyve boyu, eni, meyve et kalınlığı, renk özellikleri ile C vitamini, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi olarak DPPH ve FRAP içerikleri belirlenmiştir. Farklı malç uygulamalarının kapya biber meyvelerinin boyu, meyve et kalınlığı, meyve kabuğunun L, a ve b renk değerleri ve SÇKM içeriğine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Malç uygulamalarından elde edilen meyvelerin meyve eni, toplam flavonoid ve DPPH içerikleri kontrole göre istatistiksel olarak çok önemli düzeyde (p<0.01) yüksek bulunmuştur. KM'de yetiştirilen biberlerin toplam flavonoid (716.34 mg QE kg-1), toplam fenolik bileşikler (2718.71 mg GAE kg-1), DPPH (127.42 mmol TE kg-1) ve FRAP değerleri (137.36 mmol TE kg-1) diğer malç uygulamalarına göre istatistiksel olarak çok önemli düzeyde düşük bulunmuştur. Farklı malç materyallerinin toprağa karıştırılmasından bir sonraki üretim sezonunda malç uygulamalarından elde edilen kapya biberlerin meyve boyu, eni, et kalınlığı, a ve b renk değerleri ile C vitamini, titre edilebilir asit, DPPH ve FRAP içeriklerinin arttığı tespit edilmiştir. Malçların toprağa karıştırılmasının kapya biber meyvelerinin kalitesi ve biyoaktif bileşen içeriği üzerine etkisinin daha belirgin olarak ortaya konulabilmesi için çalışmanın en az bir yıl daha devam ettirilmesi yararlı olacaktır.