Farklı mantar türlerine ait atık mantar kompost/substratlarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: SAVAŞ ÇATAL

Danışman: Aysun Pekşen

Dünyada ve Türkiye'de farklı mantar türlerinin üretimleri ve dolayısıyla bu mantar türlerinin üretimleri sonucunda geriye kalan atık kompost/substrat miktarları yıldan yıla artmaktadır. Büyük miktarlarda açığa çıkan atık mantar substratları işletmelerden yakılarak, çöpe atılarak ya da tarımsal alanlarda toprağa karıştırılarak uzaklaştırılmaktadır. Bu uygulamalar işletmeler için ekonomik olmamakta ve ciddi bir çevre kirliliği sorununa neden olmaktadır. Bununla birlikte atık mantar substratı birçok farklı alanda kullanılarak ekonomiye kazandırılabilecek bir materyaldir. Atık mantar substratının bileşimi, üretilen mantar türüne ve kompostun hazırlanmasında kullanılan materyale bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle atık mantar substratlarının özelliklerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de son yıllarda yetiştiriciliği yapılan farklı mantar türlerinin (Agaricus bisporus, Ganoderma lucidum, Hericium erinaceus, Lentinula edodes ve Pleurotus ostreatus) üretiminden elde edilen atık mantar substratlarının bazı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri tespit edilmiş ve bu özellikler bakımından torf ve harç materyalleri ile karşılaştırılmıştır. Atık mantar substratları ile torf ve harç arasında incelenen tüm özellikler bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. Atık mantar substratlarının EC, organik madde miktarı, C, C:N oranı, su tutma kapasitesi, mikrobiyal biyomass karbon, arilsülfataz aktivitesi torf ve harç ile karşılaştırıldığında önemli derecede yüksek bulunmuştur. EC, pH, C:N oranı ve fitotoksite deneme sonuçları mantar üretimi sürecinden hemen sonra alınan taze atık mantar substratlarının olgun kompost özelliklerini taşımadıklarını göstermiştir.