Nesnelerin sanata dönüşüm süreçlerinde bir anlatı olarak yoksul sanat

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: SÜLEYMAN İRGİN

Danışman: Ata Yakup Kaptan

ÖZET NESNELERİN SANATA DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNDE BİR ANLATI OLARAK YOKSUL SANAT Süleyman İRGİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı, Doktora, Şubat / 2016 Danışman: Prof. Dr. Ata Yakup KAPTAN Sanat, insanlıkla paralel bir doğrultuda gelişmiştir ve sürekli olarak değişimler geçirerek insanlığın anlatısı olmuştur. Birey ve bireyler, duygu ve düşüncelerini sanat aracılığıyla dile getirmiştir. Sanat, bir irdeleme ve sorgulama yöntemi ya da bir dil olarak tanımlanması gerekirse bu dilin ve anlatının insanlıkla birlikte ve paralel olarak değiştiği ve geliştiği söylenebilir. İnsan ve sanat ikilemi, aydınlanma dönemiyle geri dönüşü olmayan bir yola girmiş, modern olma ve modernleşme artık sanatın da bir sorunu olmuştur. Günümüzde sanatın sadece yüzey üzerinde yapılan bir renklendirmeden ibaret olmadığı aşikârdır. Özellikle günümüz 21. yüzyılında eğilimlerin ve anlayışların hüküm sürdüğü bu çağda atık olanın da sanat mekânlarında yerini aldığını görmemiz mümkündür. Bu düşünceler ve bağlamlar doğrultusunda "Nesnelerin Sanata Dönüşüm Süreçlerinde Bir Anlatı Olarak Yoksul Sanat" başlıklı bu tez toplamda altı bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde bilimsel araştırma yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde araştırmayla bağlantılı kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve irdelenmiştir. İkinci bölümde kültür, çağdaş sanat ve tüketim kültürü ekseninde yoksul sanat analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde modernizm ve sonrası sanatsal eğilimler içerisinde yer alan yoksul sanat ve görsellikleri hakkında araştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın tartışması, vargıları ve sonucu hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise araştırmanın kaynakçası ve araştırmayı yapan kişinin özgeçmişi hakkında bilgi verilmiştir. Anahtar Sözcükler Sanat, Kültür, Çağdaş Sanat, Yoksul Sanat.