Madde Kullanımına Yönelik Sağlığın Geliştirilmesinde Hemşirelerin Rolü

Güven E., Altay B.

Uluslararası Dezavantajlı Gruplara Multidisipliner Yaklaşım Sempozyumu, Çanakkale, Türkiye, 22 - 24 Ekim 2020, ss.48-56

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye

Madde bağımlılığın önlenmesi ve tedavisinde sağlık ekibi üyelerinin işbirliği ve uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Sağlık ekibi içinde özellikle hemşirelerin rolü çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı madde kullanımına yönelik sağlığın geliştirilmesinde hemşirelerin rolünü açıklamaktır. Hemşirelerin rolleri arasında; bireylere destekleyici, rehabilite ve tedavi edici yaklaşımda bulunma, madde bağımlılığını önlemeye ilişkin eğitim verme ve farkındalık oluşturma, sağlık ekibinde etkin bir üye olarak görev yapma, sağlık ekibinin diğer üyelerine bağımlılığa ilişkin eğitim verme, araştırma yapma ve meslektaşları ile araştırma sonuçlarını paylaşma yer almaktadır. Hemşire madde kullanım bozukluğu olan bir bireyle çalışırken; aktivite intoleransı, beden gereksiniminden az beslenme, seksüel disfonksiyon, enfeksiyon ve yaralanma riski gibi fiziksel sorunların yanı sıra anksiyete, etkisiz bireysel baş etme, iletişimde bozulma, rol performansında değişim, benlik saygısında bozulma, spiritüel sıkıntı ve aile sürecinde değişim gibi ruhsal ve sosyal boyutta hemşirelik tanılarına yer vermelidir. Madde bağımlılığına ilişkin mücadalede okul sağlığı hemşiresi, toplum ruh sağlığı hemşiresi ile alkol ve madde bağımlılığı merkezi hemşiresi önemli bir yere sahiptir. Sonuç olarak, madde bağımlılığı alanında çalışan hemşireler bilgi, beceri ve deneyimleri ile sürekli kendilerini geliştirmeleri, klinikte aktif roller üstlenmeleri ve ekip işbirliğine önem vermelidir. Özellikle iletişim, sorun çözme, kriz yönetimi ve analitik düşünme konularında kendilerini geliştirmeleri hemşirelik uygulamalarına önemli katkılar sağlayacaktır.

Anahtar kelimeler: hemşire, madde kullanımı, sağlığın geliştirilmesi