Yöresel Yemeklerin Bölge Turizmine Katkısı: Samsun Kaz Tiridi Örneği


TEKBALKAN M.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.5, sa.4, ss.155-169, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Journal of Tourism and Gastronomy Studies
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.155-169
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yeme-içme ihtiyacı, insanların en temel biyolojik gereksinimlerinin başında gelmektedir. Aynı zamanda bir milletin kültürel özelliklerini ve zenginliklerini yansıtmaktadır. Dünyada birçok yönden farklılığı bulunan, fakat toplum olarak yaşayabilen insanların en temel özelliklerinden biri ortak bir kültüre sahip olmasıdır. Kültürün bir parçası olan yemek, her ne kadar tarih boyunca değişikliklere uğramışsa da günümüzde birlikteliklerin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Orijinalliğini kaybetmemiş yemekler, hem kültürel zenginliğin hem de turizm faaliyetlerinin önemli bir tamamlayıcısıdır. Çalışmanın amacı; Samsun yöresine ait kaz tiridinin bölge turizmine olan katkısını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda; Havza, Kavak, Vezirköprü, Asarcık ve Ladik ilçelerinde bulunan ve kaz tiridi pişiren işletmeleri tercih eden misafirlerin Samsun mutfağı ve Samsun Kaz Tiridi ile ilgili algıları incelenmiştir. Ayrıca bu işletmelere gelen misafirlerin tercih nedenlerini ve memnuniyet düzeylerini belirlemeye yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; kaz tiridi pişiren işletmeleri tercih edenlerin % 71,4'si Samsun ve çevre ilçelerden gelmekte ve memnuniyet düzeyleri de % 51,5'dır. Kaz tiridi yemeği, bölgenin en önemli lezzetleri arasında yer almasına rağmen yeterince tanınmamaktadır. Bu nedenle de festival, kutlama gibi özel günlerin vazgeçilmez yemekleri arasında daha fazla yer bulmalıdır
Eating-beverage is one of the most basic biological requirements. At the same time it reflects the cultural property and diversity of a nation. One of the most basic characteristics of people who are different in many ways in the world but who can live as a society is that they have a common culture. The food, which is a part of the culture, is an important pillar today, although it has undergone changes throughout history. Food that has not lost its originality is an important complement to both its cultural diversity and its tourism activities. The purpose of this study; determine the effect of dried thin bread boiled with goose tirit on the tourism of the region. In accordance with this purpose; The sales quantities and guest profiles of the companies that are located in the districts of Havza, Kavak, Vezirköprü, Asarcık and Ladik are examined. In addition, a survey was conducted to determine the reasons and satisfaction levels of the guests. According to the survey results; 71,4% of those who come from Samsun and the surrounding provinces and their satisfaction level is 51,5%. Dried thin bread boiled with goose tirit is one of the most important flavors of the region. Even though the meals of goose tirit is among the most important flavors of the region, they are not well known. For this reason, the festival should find more places among the indispensable dishes of special occasions such as celebrations.