Sosyal Medyada Sığınmacı Algısı: Suriyeli Sığınmacıların Türkçe Twitter Hesaplarında Görünümü

Parlak I., Çakin Ö., Kaya S.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, cilt.10, sa.2, ss.948-983, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Bu çalışma, Suriye’de yaşanan savaş sonucunda Türkiye’ye göç etmiş Suriyeli sığınmacılar hakkındaki Türk toplumu nezdindeki genel algının Twitter sosyal medya platformu kapsamında ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle Suriyeli sığınmacılar meselesinin önemi ortaya konmuş, ardından sosyal medyanın Suriyeli sığınmacılara yönelik algıyı oluşturmadaki rolü üzerinde durulmuştur. Araştırmanın veri toplama kısmında 2021 yılı Mayıs ayı içerisinde atılan, “Suriyeli” anahtar kelimesini içeren ve Suriyeli sığınmacıları ifade eden tweetler incelenmiştir. Analiz kısmında Maxqda nitel veri analizi programı kullanılmıştır. Tweetler ilk olarak olumlu ve olumsuz algı olmak üzere ayrılmıştır. Daha sonra kodlanan tweetler kategorilere ayrılarak sebepleri ve niteliği de ortaya çıkacak şekilde içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türk halkının büyük oranda Suriyeli sığınmacılara yönelik olarak “olumsuz” ve “hoşnutsuzluk” niteliğinde bir algıya sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun sebeplerinin başında da Suriyeli sığınmacıların sayıca çok fazla olduğu ve bu sayıca fazla olma durumunun çeşitli güvenlik, ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açtığına dair algılar gelmektedir.

This study aims to reveal the general perception of Syrian asylum seekers who immigrated to Turkey due to the war in Syria within the scope of the Twitter social media platform before the Turkish society. For this purpose, firstly, the importance of the Syrian asylum seekers issue was revealed. Then the role of social media in creating the perception of Syrian asylum seekers was emphasized. In the data collection part of the study, tweets sent in May 2021 containing the keyword “Suriyeli” (Syrian in Turkish) and referring to Syrian asylum seekers were examined. In the analysis part, the Maxqda qualitative data analysis program was used. Tweets are initially divided into positive and negative perceptions. Then, the encoded tweets were divided into categories and analyzed using the content analysis method so that their causes and nature were revealed. As a result, it has been shown that the Turkish people have a “negative” and “discontent” perception of Syrian asylum seekers to a large extent. In the beginning, the reasons for this, there are perceptions that Syrian asylum seekers are very numerous and that being outnumbered leads to various security, economic and social problems.