Hemşirelerin kültürel zekalarının kültürlerarası duyarlılıklarına etkisi: yoğun bakım örneği (hemşirelerin kültürel becerileri)

Durna N., Altay B.

Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi., cilt.23, ss.1-2, 2023 (Hakemli Dergi)

• Cilt numarası: 23
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi.

Amaç: Bu araştırmanın amacı yoğun bakım hemşirelerinin, kültürel zekâ becerilerinin kültürlerarası duyarlılık düzeyine etkisini incelemektir.

Gereç ve Yöntem: Araştırmamızın evrenini Nisan-Mayıs 2022 tarihinde Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan yoğun bakım hemşireleri oluşturmuştur (n=150). Araştırmamız 138 yoğun bakım hemşiresinin katılımıyla tamamlanmıştır (%92). Veriler: Kişisel Bilgi Formu, Kültürel Zekâ Ölçeği (KZÖ) ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (KDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.00 programıyla yapılmış ve tanımlayıcı istatistikler, bağımsız iki grup t-testi, Anova-F ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır.

Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin %70,3’ü lisans mezunu olup %84,1’i farklı kültürden birine bakım vermiştir. Hemşirelerin yurt dışında çalışmayı isteme durumu ve konuyla ilişkili seminer, kongre gibi programlara katılma durumu ile kültürel zekâ becerisi arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin KZÖ puan ortalaması (68,449) yüksek, KDÖ puan ortalaması (86,318) orta düzeyde bulunmuştur. Araştırma sonucumuza göre hemşirelerin KZÖ toplam puan ortalaması ile KDÖ toplam puan ortalaması arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır.

Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin yüksek kültürel zekâ becerisine ve orta düzeyde kültürlerarası duyarlılığa sahip olduğu görülmektedir. Hemşirelerin kültürel zekâ becerisi arttıkça kültürlerarası duyarlılık düzeyinin de arttığı görülmektedir. Literatürde yapılmış olan çalışmalar, araştırma sonucumuzu destekler niteliktedir.

Anahtar Kelimeler: Kültürel zekâ, kültürlerarası duyarlılık, kültürel yeterlilik, yoğun bakım hemşireliği