Arid Karasal Ekosistem Koşulları Altında Oluşmuş Toprakların Sınıflaması ve Dağılımlarının Belirlenmesi

KURŞUN G., DENGİZ O.

Toprak Su Dergisi, cilt.7, sa.2, ss.1-11, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Doi Numarası: 10.21657/topraksu.460709
  • Dergi Adı: Toprak Su Dergisi

Çalışmanın amacı, arid karasal ekosistem koşulları altında, farklı ana materyal ve farklı fizyografiküniteler üzerinde oluşmuş toprakların belirlenmesi, Toprak Taksonomisi ve Dünya Referans Sisteminegöre toprakların sınıflandırması ve haritalanmasını kapsamaktadır. Çalışma alanı, Karaman ili Ayrancıİlçesinde yer almakta olup, yaklaşık 687 km2 bir alanda yürütülmüştür. 577076 m - 596768 m doğuve 41541331 m - 4174001 m kuzey enlemleri arasında uzanan çalışma alanının, deniz seviyesindenyüksekliği 991 m ile 1774 m arasında değişmektedir. Uzun yıllar yıllık ortalama yağışı 330.8 mm vesıcaklık ise 12 oC dir. Newhall simülasyon modeline göre, toprak sıcaklık rejimi mesic ve toprak nem rejimiise zayıf aridic olarak belirlenmiştir. Çalışma alanına ait iklim verileri, topografik harita, uydu görüntüsü,ortofoto, jeolojik harita gibi sayısal altlık materyal olarak kullanılmıştır. Arazi, kullanımı, jeoloji, topografikharitalar ve grid sistemde arazi gözlemleri sonucu, çalışma alanı içerisinde 47 profil tanımlanarak,horizon esasına göre toprak örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinin laboratuvarda yapılan fizikselve kimyasal analiz sonuçları ile arazi çalışmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu,toprak taksonomisi alt grup düzeyinde altı adet ve WRB sınıflandırma sistemine göre ise yedi alt guruptatoprak sınıfı belirlenmiştir. Toprak profilleri toprak taksonomisine göre alt gurup düzeyinde, aluviyaldepozitler ve yamaç eğimler üzerinde oluşmuş, ochric epipedon dışında genetik horizonlar içermeyengenç topraklar olan Entisol olarak sınıflandırılırken, diğerleri ise Aridisoller olarak sınıflandırılmıştır. WRBsınıflandırma sistemine göre ise, bu topraklar sırasıyla Calcaric Regosol, Lithic Leptosol, Fluvic Regosol,Colluvic Regosol, Haplic Regosol ve Haplic Fluvisol olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, çalışma alanınınbüyük bir kısmında Entisoller dağılım gösterirken (%71.9), Aridisoller ise çalışma alnının % 28.1’nioluşturmaktır.
The objectives of the study are to determine soils, formed on the arid terrestrial ecosystem conditions, on different parent materials and different topographical conditions, classify according to the Soil Taxonomy and the World Reference System and mapping. The study area was carried out Ayrancı district of Karaman province is about 687 km2and located between 577076 m - 596768 m east and 41541331 m - 4174001 m north. Elevation of the study area locates between 991 m and 1774 m from sea level and long term annual average precipitation and temperature are 330.8 mm and 12 o C. According to Newhall simulation model, soil temperature regime is mesic and moisture regime is weak aridic. Digital topographic map, satellite images, ortophoto, geology maps were used as base data. After examination of digital data sets and following land observation, 47 profiles were excavated and described Soils were sampled from each horizon to determine their some physical and chemical properties in the laboratory. By assessing the results of analyses and field studies, six different sub groups were determined according to Soil Taxonomy. Three of them were classified as Entisols due to no any description horizon except for ochric epipedon called as their young age located on alluvial deposits and steep slope while, others are classified as Aridisols. These soils were also classified basing on WRB system as Regosol, Leptosol and Fluvisol. According to soil mapping study, Aridisols have 28.1% areal coverage whereas, 71.9% of the study area is covered by Entisols.