Hemşirelik Öğrencilerine Verilen Girişimcilik ve Yenilikçilik Dersinin Etkinliği: Yarı Deneysel Bir Çalışma


Creative Commons License

BALTACI N., DENİZ H. T.

Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, cilt.14, sa.2, ss.472-483, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

ÖZET Amaç: Araştırmanın amacı, hemşirelik bölümü öğrencilerine verilen girişimcilik ve yenilikçilik dersinin etkinliğini belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Tek grup ön-test-son-test yarı deneysel araştırma tasarımında olan çalışma, Türkiye’de bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 113 hemşirelik bölümü öğrencisi ile yapılmıştır. Son sınıf bahar döneminde verilen girişimcilik ve yenilikçilik dersi kapsamında haftada 2 saatlik teorik bir eğitim programı olarak yürütülmüştür. Derste anlatım, soru-cevap, tartışma, örneklendirme, grup çalışmaları, literatür tarama, görselleştirme gibi aktif öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Veriler, “kişisel bilgi formu”, “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği (ÜÖYGÖ)” ve “Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (BYÖ)” kullanılarak toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler ve bağımlı gruplarda ilişkili örneklem t-testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %68,1’inin inovatif bir ürün geliştirme fikrinin olduğu ve %27,3’ünün fikir ortaya koyma konusunda zorlandığı saptandı. Öğrencilerin yenilikçilik özelliklerinin, eğitim öncesi “kuşkucu”dan eğitim sonrası “sorgulayıcı”ya doğru değiştiği ve yüksek girişimcilik düzeyine sahip oldukları belirlendi. Öğrencilerin eğitim sonrası BYÖ “toplam ve fikir önderliği alt boyutu” puan ortalamalarının ve ÜÖYGÖ toplam puan ortalamalarının, eğitim öncesine göre yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerine son sınıfta verilen girişimcilik ve yenilikçilik dersinin, girişimcilik ve yenilikçilik düzeylerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu dersin, hemşirelik bölümü müfredatlarında yer alması, bireylerin eğitim-öğretim ve iş hayatına, hemşirelik bakımı sürecine katkı sağlayabilir.
ABS TRACT Objective: The aim of the study is to determine the effectiveness of entrepreneurship and innovation course given to nursing students. Material and Methods: The study, which had a single group pretest-posttest quasi-experimental research design, was carried out with 113 nursing department students studying at the Health Sciences Faculty of a university in Turkey. It was carried out as a 2-hour theoretical education program per week within the scope of entrepreneurship and innovation course given in the spring semester of fourth year. Active teaching methods such as lecture, question-answer, discussion, exemplification, group work, literature review, visualization were used. The data were collected by using “personal information form”, “Entrepreneurship Scale for University Students (ESUS)” and “Individual Innovativeness Scale (IIS)”. The data were evaluated with descriptive statistics and paired samples t-test. Results: It was found that 68.1% of the students had the idea of developing an innovative product and 27.3% had difficulty in coming up with an idea. It was found that innovativeness characteristics of the students changed from “sceptical” before education to “interrogator” after education and the students had high innovativeness levels. The result that students had higher post-education IIS “opinion leadership” sub-scale mean scores and ESUS mean total scores than pre-education was found to be statistically significant (p<0.05). Conclusion: It was concluded that the entrepreneurship and innovativeness course given to nursing students in fourth year increased their entrepreneurship and innovativeness levels. The inclusion of this course in the curriculum of nursing department may contribute to individuals’ education and career and to nursing care process.