Orta Karadeniz bölgesinde ruminant ve tek tırnaklılarda kan emici sineklerle nakledilen bazı arboviral enfeksiyonların seroprevalansı

ALBAYRAK H., ÖZAN E.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.16, sa.1, ss.33-36, 2010 (SCI-Expanded) identifier identifier

• Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)

Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinde yer alan 5 ilde (Samsun, Sinop, Ordu, Amasya ve Tokat) bulunan 200 sığır, 200 koyun ve 223 tek tırnaklıdan (114 at, 67 eşek, 42 katır) alınan kan örnekleri kullanıldı. Kan serumu örneklerinde mavidil antikorlarını tespit etmek için competitive ELISA (cELISA), akabane ve üç gün hastalığı antikorlarını belirlemek için blocking ELISA ve equine infeksiyöz anemi antikorlarının tespiti için ise agar jel immunodiffuzyon testi (AGID) kullanıldı. Elde edilen verilere göre mavidil enfeksiyonunun seroprevalansı koyunlarda %3, sığırlarda %11; akabane enfeksiyonunun seroprevalansı koyunlarda %0.5, sığırlarda %22; üç gün hastalığı seroprevalansı ise sığırlarda %13.5 olarak belirlendi. Tek tırnaklılarda equine infeksiyöz anemi virusuna karşı antikor tespit edilemedi.
In this study, serum samples collected from 200 cattle, 200 sheep and 223 equids (114 horse, 67 donkey, 42 mule) in five province include (Samsun, Sinop, Ordu, Amasya and Tokat) in Blacksea Region. The seroprevalances were detected for bluetongue by competitive ELISA (cELISA), for akabane and bovine ephemeral fever by blocking ELISA, and for equine infectious anemia by agar gel immunodiffusion test (AGID). According to obtained data, the seroprevalance of bluetongue was recorded as 3% (6/200) in sheep, 11% (22/200) in cattle, the seroprevalance of akabane was recorded as 0.5% (1/200) in sheep, 22% (44/200) in cattle, the seroprevalence of bovine ephemeral fever infection was found as 13.5% (27/200) in cattle. No antibody against EIAV was detected in equids.