Ondokuz Mayıs Üni̇versi̇tesi̇ Tıp Fakültesi Mezunu Uzmanlık Öğrenci̇leri̇ni̇n Yeterli̇kleri̇ İle İlgi̇li̇ Öğretim Üyeleri̇nin Görüşleri


Creative Commons License

MIDIK Ö., GÜNGÖ L., İĞDE F. A. A.

Tıp Eğitimi Dünyası, cilt.0, sa.51, ss.76-85, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 0 Sayı: 51
  • Basım Tarihi: 2018
  • Doi Numarası: 10.25282/ted.336397
  • Dergi Adı: Tıp Eğitimi Dünyası
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.76-85
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışma ile öğretim üyelerinin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi (OMÜTF)’nde mezuniyet öncesi eğitim alan uzmanlıköğrencilerinin yeterlikleri ile ilgili görüşlerinin tespit edilmesiamaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı bu çalışma, OMÜTF’de mezuniyetöncesi eğitim alan ve halen uzmanlık eğitimlerini sürdüren öğrencilerin bulundukları bölümlerdeki öğretim üyelerine uygulanmıştır. Genelmemnuniyet düzeyi, yeterlik düzeyi, sorunlar ve çözüm önerileri ile katılımcı öğretim üyesi bilgilerinin yer aldığıanket ile veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin tanımlayıcı analizlerinin yanısıra,kategorik değişkenler için Kikare testi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 99 öğretim üyesi/eğiticinin 68’i (%68,69) OMÜTF’nde çalışmakta olup, 29’u (%29,29) kurum dışındandır.Söz konusu eğiticilerin kendi birimlerinde uzmanlıköğrencisi olarak görev yapan OMÜTF mezunları ile ilgili genel memnuniyet düzeyleri yüksekolsadaekip üyesi, lider ve yönetici, eğitici, mesleki değer ve ilkeler, sürekli mesleki gelişim, kültürelyetkinlik, bilişsel ve üst düzey beceriler alanında yeterlik düzeylerini düşük olarak algıladıklarıortaya çıkmıştır.Sonuç: Ülkemizde ilk kez uygulanan çalışmadan elde edilen veriler mezuniyet öncesi eğitim programının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kullanılacaktır.
Objective: This study aims to determine the faculty members’ opinions about competency of residents who graduate from Ondokuz Mayis University Medical Faculty (OMU Medical Faculty). Material and Methods: This descriptive study applied to the faculty members that have residents graduated from OMU Medical Faculty. Data is collected with a survey which contains general satisfaction level, competency level, problems and solutions suggestion and faculty member identity information. In addition to the descriptive analyzes of the obtained data, the chi-square test was used for the categorical variables. Results: 68 of the 99 instructors (68.69%) who were included in the study are working in OMU Medical Faculty, 29(29.29%) were out of the institution. Although faculty members’ overall level of satisfaction with OMU Medical Faculty graduates was high, it was found that they perceived residents’competency level as low in the areas of team member, leader and manager, educator, professional values and principles, continuing professional development, cultural competence and cognitive and high-level skills. Conclusion: data obtained from a study applied for the first time in our countrywill be used for the improvement and development of the graduate education program.