Effects of gamma irradiation treatments and storage durations on fatty acid composition of natural hazelnut kernels


KOÇ GÜLER S., BOSTAN S. Z., ÇON A. H., ŞEN F.

Akademik Ziraat Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.95-100, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 6 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Akademik Ziraat Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.95-100
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmada, vakumlu olarak paketlenmiş olan natürel iç fındıklara 0.5, 1 ve 1.5 kGy dozlarda gama ışını uygulanmıştır. Işınlanmış ve ışınlanmamış iç fındıklar 20°C sıcaklık ve % 55-60 nemde 18 ay boyunca depolanmıştır. Örneklerin yağ asidi kompozisyonu ışınlamadan hemen sonra ve depolamanın 3, 6, 9, 12, 15 ve 18. aylarında değerlendirilmiştir. Sonuçlar, uygulanan gama ışını dozlarının iç fındıklarda yağ asidi kompozisyonunu etkilemediğini göstermiştir (p>0.05). Ancak depolama süresi, yağ asidi kompozisyonunu etkilemiştir (p<0.05).
In this study, vacuum packed natural hazelnut kernels were subjected to gamma irradiation treatments at 0.5, 1 and 1.5 kGy doses. Irradiated and non-irradiated hazelnut kernels were stored at 20°C temperature and 55-60% relative humidity for 18 months. Fatty acid composition of samples was assessed right after irradiation and at 3, 6, 9, 12, 15 and 18th month of storage duration. Results revealed that irradiation doses did not significantly influence fatty acid composition of hazelnut kernels (p>0.05), but storage durations significantly influenced fatty acid composition (p<0.05).