ANTİK ÇAĞ OYUNLARINDA KEMİĞİN KULLANIMI

Oyarçin K., KIZILYALÇIN F., ÖZKAN H.

Tarih Okulu Dergisi, cilt.11, sa.35, ss.207-225, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2018
  • Doi Numarası: 10.14225/joh1321
  • Dergi Adı: Tarih Okulu Dergisi

Antik Çağ’da özellikle mimari blokların üzerine kazıma tekniği uygulanarakoyun yerleri çizilmiş ve buralarda çeşitli oyun aletleri kullanılarak oyunlar oynanmıştır.Bu oyun aletleri kemik, fildişi, pişmiş toprak, cam, taş, ahşap malzemeler kullanılarakyapılmış ve birçok örneği de arkeolojik kazı çalışmalarında ele geçmiştir. Kemikaletlerle oynanan oyunların çoğunluğu taş, kireç taşları, mermer, pişmiş toprak gibimalzemelerden; kare, dikdörtgen veya dairesel formlarda yapılan oyun tablalarıüzerinde oynanmıştır. Antik Çağ oyunlarında kullanılan kemikten işlenmiş, kazıçalışmalarında sıklıkla ele geçen oyun aletlerini; aşık kemiği, oyun markaları, oyunpulları, oyun taşları ve oyun zarları olarak sayabiliriz. Çalışma kapsamında kemiktenişlenmiş oyun araçları ve Antik Çağ oyunlarında kemik aletlerin kullanımı detaylıolarak incelenmiştir.
Ancient Age, especially on the architectural blocks by using the technique of scraping the play places were drawn and the game was played using a variety of game tools. These play instruments were made of bone, ivory, terracotta, glass, stone and wooden materials and many examples were uncovered during the archaeological excavations. Most of the games played with bone tools were played on stone, limestone, marble, terracotta; squares, rectangular or circular forms of play the pieces of game which were frequently used in ancient times and were found in variety in archaeological excavations can be listed as lover's bone, knucklebone, game tokens, game stamps, game stones and game dice. Game tools made of bone and the use of bone tools in ancient games are examined in detail within the scope of the study.