BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE YAPRAKTAN MİKRO ELEMENT UYGULAMALARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ


Creative Commons License

Köse B., Uray Y., Bayram K., Türk F., Çelik H.

Bahçe, cilt.52, sa.Özel Sayı 1, ss.193-201, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 52 Sayı: Özel Sayı 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.193-201
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada; Trakya İlkeren, Alphonse Lavallée, Michele Palieri ve Victoria üzüm çeşitlerinde farklı dönemlerde yapraktan kombine mikro element gübre uygulamalarının salkım ve tane özellikleri ile yaprak klorofil içeriği (SPAD) üzerine etkileri incelenmiştir. Uygulamalar; çiçeklenme öncesi (ÇÖ), çiçeklenme sonrası (ÇS), çiçeklenme öncesi + çiçeklenme sonrası (ÇÖ+ÇS) ile çiçeklenme öncesi + çiçeklenme sonrası + ben düşme (ÇÖ+ÇS+BD) dönemlerinde 200 g 100 l⁻¹ olarak yapılmıştır. Araştırmada en yüksek salkım ağırlığı (600.60 g) ve üzüm verimi (9009.70 g) ÇÖ+ÇS+BD dönemlerde yapılan uygulamalardan elde edilmiştir. En yüksek SÇKM (%18.81), tane sertliği (0.63 N) ve olgunluk indisi (36.81) değerleri ÇS yapılan uygulamalardan; en yüksek salkım eni (16.84 cm) ve salkım boyu (26.02 cm) ise ÇÖ dönemde yapılan mikro element uygulamalarında tespit edilmiştir. Araştırmada en yüksek salkım ağırlığı (711.4 g) Victoria üzüm çeşidinde ÇÖ+ÇS+BD döneminde yapılan uygulamada gerçekleşirken, en düşük salkım ağırlığı (373.9 g) Alphonse Lavallée çeşidinde kontrol grubunda belirlenmiştir. Araştırmada en düşük ortalama SPAD değeri kontrol omcalarında (29.41), en yüksek ortalama SPAD değeri ise ÇÖ (34.00) ve ÇÖ+ÇS (33.10) dönemlerinde gerçekleşmiştir. Çalışmada çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme sonrası dönemlerde mikro element uygulanmasının salkım ve tane özellikleri üzerine olumlu etkide bulunacağı belirlenmiştir.
In this study; the effects of combined foliar microelement applications on cluster and berry properties and leaf chlorophyll content (SPAD) in Trakya İlkeren, Alphonse Lavallée, Michele Palieri and Victoria grape varieties were investigated in different application periods. Applications were made from foliar as 200 g 100 l⁻¹ in pre-blooming (PB), after-blooming (AB), pre-blooming + after-blooming (PB+AB) and pre-blooming + after-blooming+ veraison (PB+AB+VR) periods. In the study, the highest cluster weight (600.60 g) and grape yield (9009.70 g) were obtained from the PB+AB+VR periods. The highest TSS (18.81%), berry hardness (0.63 N) and maturity index (36.81) values were found at micro element application in the AB period. The highest cluster width (16.84 cm) and cluster length (26.02 cm) were determined at microelement application in PB period. In the study, the highest cluster weight (711.43 g) was observed in the Victoria grape variety in the PB+AB+VR period, while the lowest cluster weight (373.93 g) was determined in the control group of the Alphonse Lavallée variety. In the present study, the minimum average SPAD value was in control vines (29.41), and the highest average SPAD value was in the PB and PB+AB periods (34.00 and 33.10). In the study, it was determining that micro element application before and after blooming will be a positive effect on cluster and berry properties.