GNOSTIK DÜŞÜNCE KURUMSAL YAPILARA KARŞI: YENI KOLONYALIZMIN SOFISTIK SILAHI

KURŞUNOĞLU M. S.

Muhafazakar Düşünce Dergisi, cilt.3, sa.49, ss.119-144, 2016 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Muhafazakar Düşünce Dergisi

Gnostik düşünceler ve bu düşüncelere dayalı teşkilatlanmalar öznel ve ezoterik yapılarıyla toplumsal sağduyuya ve açıklığa dayalı kurumsal rasyonalitenin karşıtı bir konumda yer almaktadırlar. Hıristiyanlığın ve İslâm'ın kurumsal olarak yapılanmalarında bu karşıtlık nedeni ile açığa çıkan fikri, ilmi ve politik mücadeleler etkin olmuştur. Günümüz dünyasında ise gnostik düşüncelerin artan popülaritesine ve ezoterik teşkilatlanmaların yeni sömürgeci politikalar tarafından bir amaç olarak kullanılmasına tanık olmaktayız. Modern dini ve seküler kurumsallıkların ve aidiyetlerin çözünerek bir dünya devleti ve evrensel komüne geçilme çabası dünyayı doğrudan tehdit eden bir seviyeye ulaşmıştır. İslâm dünyasına ait modernleşme süreçlerinin gnostik komplolarla manipüle edilmek istenmesinin son örneğini ise 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminde görmek mümkündür.
Gnostic ideas and esoteric organizations are located in an opposite position with the openness-social common sense based institutional rationality. Christian and Islamic institutional formation and embodiments were substantially generated by the struggles of between gnostic ideas and orthodoxy. In today's world we are witnessing the increasing popularity of the esoteric gnostic thoughts and their organizations used to achieving a goal by the neo-colonial policies. The dissolution of modern religious and secular institutions to reach the aim of new world government has come to a threatening level to our world directly. The last example of the gnostic conspiracy which intends to the manipulation of islamic modernization process can be seen in the coup attempt of July 15th in Turkey.