Adolesan Döneminde Beslenme Ve Okul Sağlığı

Altay M., Cabar H. D., Altay B.

Sinop ÜnivAmaç: AraĢtırmanın amacı hastanede yatan yaĢlı bireylerin toplu beslenme hizmetlerinden memnuniyet durumlarını belirlemektir. Metot: Tanımlayıcı tipte olan bu araĢtırma, 18 Ocak-18 iubat 2015 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatan ve çalıĢmaya katılmayı kabul eden toplam 99 yaĢlı hasta ile yapılmıĢtır. AraĢtırma yüz yüze görüĢme tekniği ile yapılmıĢ, verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıĢtır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare istatistik analiz yöntemi kullanılmıĢtır. Bulgular: Bireylerin yemeklerin menü özelliklerinden memnuniyet durumları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir iliĢki bulunmamıĢtır (p>0.05). Bireylerin yemeklerin duyusal özelliklerinden memnuniyet durumu ile cinsiyet arasında anlamlı iliĢki bulunmamıĢtır(p>0.05). Hastanede kalıĢ süresiyle personelin kılık kıyafetinden memnuniyet düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuĢtur (p0.05). Hastanede kalıĢ süresi arttıkça memnuniyet düzeyi düĢtüğü görülmüĢtür. Hastanede kalıĢ süresiyle yemeklerin sağlıklı beslenmeye uygunluğundan memnuniyet düzeyi arasında anlamlı bir iliĢki saptanmıĢtır (p0.05). Sonuç: Bu çalıĢmanın bulgularına dayanarak, hastaların beslenme hizmetlerinden memnuniyetinin orta düzeyde olduğu söylenebilir. Klinik Katkı: ÇalıĢma sonuçlarının hastanelerde beslenme alanında çalıĢan personelin ve hastane yönetiminin dikkatini çekmesinin yanı sıra; hastane yemek hizmetlerinin daha verimli, etkili ve kaliteli sunulmasının sağlanması ile hasta memnuniyetini artıracaktır. Ayrıca, uygunsuz veya kalitesiz beslenme hizmetinin yol açacağı halk sağlığı sorunları /riskleri ortadan kalkacaktır. Anahtar Kelimeler: YaĢlı hasta, beslenme, memnuniyet, hastaneersitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.2, sa.1, ss.173-180, 2018 (Hakemli Dergi)

Her yaşta olduğu gibi adolesan dönemi çocuklarda da beslenme önemlidir. Bu yaş döne-minde çocuklar genellikle okulda oldukları için yeterli ve dengeli beslenme aynı zamanda okul sağlığının da bir parçası olmaktadır. Bu nedenle literatür derlemesi yapılarak bu maka-lede adolesan dönemi çocuklarda beslenme ve okul sağlığı hakkında bilgi vermek amaç-lanmıştır. Makalede adolesan dönemi, özellikleri, adolesan döneminde beslenme, okul sağlığı konularına yer verilmiştir. Sonuç olarak; adolesan döneminde beslenme ve okul sağlığı bir bütün olup hemşirenin de yer aldığı bir ekiple hizmetler sürdürülebilir.

Anahtar Kelimeler: Adolesan dönem, Beslenme, Okul sağlığı.