7-9 YAŞ EĞİTİM HEDEFLİ YENİ MEDYA YAZILIMLARININ GÖRSEL TASARIMI VE ÖRNEK BİR İNCELEME: MORPA KAMPÜS


Creative Commons License

AYDEMİR D., KAPTAN A. Y.

Turkish Studies - Information Technologies and Applied Sciences, cilt.14, sa.3, ss.367-387, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bilgisayarların insan hayatındaki yerini sağlamlaştırmasıylabirlikte sağladığı imkanlar birçok farklı gelişim yolunun kapısınıaralamaktadır. Sağladığı kolaylıkların bir getirisi olarak da bu teknolojilereğitim alanında da yer almaya, eğitimin her derecesinde kullanılmayabaşlamıştır. Bu değişimlerin bir çıktısı olarak ülkemizde ve dünyadainternet üzerinden öğrencilerin hizmetine sunulan ve her geçen gün deartmakta olan birçok eğitim amaçlı yeni medya yazılımına erişmekmümkündür. Nicelikte sürekli olarak artış göstermekte olan söz konusuyeni medya yazılımları, niteliksel olarak bazı tasarım sorunlarını daberaberinde getirmektedir. Basılı eğitim materyallerinden farklıözelliklere sahip olan ekran aracılığıyla kullanılan eğitim yazılımlarında,tasarımları esnasında dikkat edilmesi gereken çeşitli tasarım detaylarıortaya çıkmaktadır. Eğitim yazılımlarının amacını etkili olarakgerçekleştirebilmesi için ekrandan kullanıma uygunluk, ara yüz kolaylığı,ekranda renk değerleri, tipografik unsurlar vb. gibi yeni medyayazılımının hazırlanma aşamasında görsel tasarım öğeleri ve ilkeleriniuygulamak gerekmektedir. Özellikle küçük yaş grupları için hazırlananyeni medya yazılımlarında tasarımın, öğrenme sürecine olumlu ya daolumsuz etkileri olabilmektedir. Bu sebeple hedef kitlenin gelişimözellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış yenimedya yazılımları ihtiyacı doğmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucundahedef kitlenin gelişim özellikleri gözetilerek, tasarım öğeleri ve ilkelerineuygun hazırlanmış yeni medya yazılımlarının sayısının yetersiz olduğugörülmüştür.Bu çalışma yurt içi eğitim hedefli yeni medya yazılımlarındanörneklem olarak seçilmiş olan Morpa Kampüs yazılımının yeni medyanıntasarımında faydalanılacak tasarım öğeleri ve ilkeleri çerçevesindeincelenmesini içermektedir.
With the consolidation of computers' place in human life, the opportunities provided by them derive many different ways of development. As a result of the convenience provided, these technologies have involved in the field of education and used at every level of it. In this context, it is possible to access new media software which is offered to the service of students in our country and in the world, and which is increasing day by day. The new media software, which is constantly increasing in quantity, brings qualitative design problems within. The educational software used through the screen, which has different features than the printed educational materials, has various design details that need to pay attention during the design. In the preparation process of the new media software, it is necessary to apply the elements and principles of visual design such as suitability for the screen use, ease of interface, colour values on the screen, typographic elements, etc. In order to be able to perform the purpose of educational software effectively. In new media software, especially for small age groups, the design might have positive or negative impacts on the learning process. Due to this reason, the need for new media software designed to meet the needs and expectations of the target audience emerges. As a result of the researches, it has been observed that the number of new media software, prepared considering the developmental characteristics of the target group, in accordance with the design elements and principles is insufficient. This study includes the analysis of Morpa Kampüs software, which is selected as a sample of new media software which is targeted for domestic education, within the framework of design elements and principles to be used in the design of new media.