Bazı Yonca (Medicago sativa L.) Genotipleri Arasındaki Varyasyonun Kümeleme ve Temel Bileşen Analizi Metodu ile Belirlenmesi

ÖTEN M., ALBAYRAK S.

Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, cilt.5, sa.3, ss.222-228, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi

Bu çalışmanın amacı; yonca ileri ıslah programlarında kullanılmak üzere, 26 adet yonca populasyonunu, 21 özellikaçısından değerlendirip, morfolojik olarak akrabalık dereceleri NTSYS 2.1 paket programı kullanılarak korelasyon matriksiile kümeleme/tartısız aritmetik grup ortalamaları (UPGMA) metotlarına göre belirlenmesidir. Araştırmada tarla denemesi2013 ve 2014 yıllarında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme alanında yürütülmüştür. Yapılankümeleme analizi sonucunda; hatlar % 50 ile % 98 arasında benzerlik göstermiştir. Genotiplerin ortalama benzerlik katsayısır= 0.50 olup, buna göre genotipler 2 ana grup altında 5 alt gruba ayrılmıştır. Temel bileşen analizi sonucu ise genotiplere aittoplam varyasyonun % 84.33’ünü tanımlayan 6 adet temel bileşen ekseni elde edilmiştir.
The aim of this study is to evaluate 26 alfalfa population in terms of 21 characters and to determine morphology of kinship degrees by using NTSYS 2.1 statistical software based correlation matrix and unweigted pair group method arithmetic average (UPGMA). The study carried in trial area of Batı Akdeniz Agricultural Research Institute in 2013-2014. As a result of the clustering analysis; correlation coefficients among pairs ranged from 50% to 98%. The average similarity coefficient of the genotypes was r= 0.50 and five subgroup were detected under the two main groups. Six basic component axes were obtained that defining 84.33% of the total variation of genotypes.