Türkiye‘de Üçüncü Basamak Bir Hastaneye Başvuran Multisistem Enflamatuvar Sendromlu Çocuklardaki Organ Tutulumları

ÖZKAN E. A. Ö. A., Erdeniz E. H.

Çocuk Enfeksiyon Dergisi, cilt.16, sa.2, ss.77-86, 2022 (ESCI) identifier

• Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.5578/ced.20229815
  • Dergi Adı: Çocuk Enfeksiyon Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus, CINAHL, EMBASE, TR DİZİN (ULAKBİM)

Giriş: Çocuklarda multisistem enflamatuvar sendrom (MIS-C), SARS-CoV-2 enfeksiyonu sonrası gelişen, yeni tanımlanmış ve ciddi bir sağlık sorunudur. Amacımız MIS-C’li çocukların epidemiyolojik, klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerini bildirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ekim 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve MIS-C kriterlerini karşılayan 40 hasta dahil edildi. Gastrointestinal tutulum (GIS), kardiyak tutulum ve Kawasaki Hastalığı (KD) benzeri MIS-C olan hastalar klinik ve laboratuvar özelliklerine göre incelendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 8.2 ± 4.2 yıl olup, erkek hastalar çoğunluktaydı (%70). En sık görülen semptomlar ateş (%100) ve yorgunluk (%90) idi. Gastrointestinal semptomlar %71, kalp tutulumu %40, Kawasaki benzeri hastalık %52.5, şok semptomları %59 idi. Hastaların sırasıyla %100, %97.5 ve %67.5’inde yüksek C-reaktif protein, D-dimer ve ferritin seviyeleri bulundu. Kardiyak tutulumu olan hastaların yaş ortalaması daha yüksek ve lenfosit seviyeleri daha düşüktü. Kawasaki hastalığı benzeri MIS-C hastalarında şok bulguları daha fazlaydı. Ayrıca KD benzeri MIS-C hastalarında INR ve ferritin düzeyleri daha yüksekti (p= 0.028). Ortalama trombosit sayısı (p= 0.004) ve albümin düzeyleri şok grubunda daha düşüktü (p= 0.048). Sonuç: Çocuklarda multisistem enflamatuvar sendrom kalp, GİS ve akciğer tutulumu ile seyreden hiperenflamatuvar bir sendromdur. Kawasaki hastalığı benzeri MIS-C ile başvuran hastalarda kardiyak bulgular yaygın değildi, ancak KD benzeri MIS-C hastalarında kötü prognoz gözlendi. Kardiyak tutulumu olan hastaların yaş ortalaması daha fazla ve lenfosit sayıları daha düşüktü.
Objective: Multisystem inflammatory syndrome (MIS-C) in children is a newly defined and serious health problem that develops after SARSCoV- 2 infection. Our aim is to report epidemiological, clinical, laboratory and radiological features of children with MIS-C. Material and Methods: Forty patients who applied to our hospital from October 2020 to February 2021 and met the MIS-C criteria were included in the study. Patients with gastrointestinal involvement (GIS), cardiac involvement and Kawasaki Disease (KD)-like MIS-C were examined clinically and laboratory. Results: The mean age of the patients was 8.2 ± 4.2 years and male patients were in the majority (70%). The most common symptoms were fever (100%) and fatigue (90%). Gastrointestinal symptoms were present in 71%, cardiac involvement in %40, Kawasaki-like patients in %52.5, shock symptoms in 59%. Elevated levels of C-reactive protein, D-dimer, and ferritin were found in 100%, 97.5%, and 67.5% of the patients, respectively. Patients with cardiac involvement had higher mean age and lower lymphocyte levels. Shock findings were higher in patients with KD-like MIS-C. Also, INR and ferritin levels were higher in KD-like MIS-C patients (p= 0.028). The mean platelet count (p= 0.004) and albumin levels were lower (p= 0.048) in shock group. Conclusion: MIS-C is a hyperinflammatory syndrome with cardiac, GIS, and lung involvement. Cardiac findings were not common in patients presenting with KD-like MIS-C, but a poor prognosis was observed in KD-like MIS-C patients. Patients with cardiac involvement were older and their lymphocyte count was lower.