Hemşirelik Öğrencilerinin Aile İçi Şiddet Farkındalıklarının Flört Şiddetine Etkisi

BAŞGÖL Ş., DOĞAN ÖZDEMİR N. G., KARADENİZ BENLİ C.

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, cilt.32, sa.1, ss.27-36, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.17942/sted.1181179
  • Dergi Adı: STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi

Amaç: Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin aile içi şiddet farkındalıklarının flört şiddetine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma hemşirelik bölümünde eğitim gören 454 öğrenci ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği (AİŞFÖ) ve Flört Şiddeti Ölçeği (FŞTÖ) kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25,0 paket programı kullanılarak sayı, yüzde, ortalama ve uygun istatistiki testler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 19,75 ±2,7 (en düşük:18, en yüksek:40) yıldır. %28,6’sı 1. sınıf, %20,9’u 2. sınıf, %25,1’i 3. sınıf ve %25,3’ü 4. sınıf hemşirelik öğrencilerinden oluşmaktadır. Aile İçi Şiddet Farkındalığı Ölçek (AİŞFÖ) puan ortalamaları 2,79±0,30; Flört Şiddeti Tutum Ölçek (FŞTÖ) puan ortalamaları ise 4,57±0,48 olarak bulunmuştur. FŞTÖ ile AİŞFÖ arasında pozitif yönde, orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,388, p<0.001). Buna göre; öğrencilerin aile içi şiddet farkındalıkları arttıkça flört şiddetine ilişkin olumlu tutumlarının da arttığı, flört şiddetini desteklemedikleri bulunmuştur. Sonuç: Üniversitelerde şiddet türlerine ilişkin farkındalık eğitimlerin artırılması, broşür ve el kitapları dağıtılması, panolara resimli bilgilendirme yazılarının asılması, online ve yüzyüze toplantılar yapılması, hemşirelik bakım planlarında şiddet öyküsünün tartışılması, eğitim videolarının paylaşılması, önerilmektedir.
Objective: The research was conducted to determine the effect of nursing students' awareness of domestic violence on dating violence. Method: The research was carried out descriptively with 454 students studying nursing department. Data were collected face-to-face using Personal Information Form, Domestic Violence Awareness Scale and Dating Violence Scale. The data obtained from the research were evaluated using the SPSS 25.0 package program, using number, percentage, average and appropriate statistical tests. Results: The average age of the students is 19.75 ± 2.7 (min:18, max:40). 28.6% of them are 1st grade, 20.9% are 2nd grade, 25.1% are 3rd grade, and 25.3% are 4th grade nursing students. Domestic Violence Awareness Scale mean score was 2.79±0.30; Dating Violence Attitude Scale mean score was found to be 4.57±0.48. A positive, moderate, statistically significant relationship was found between scales (r=0.388, p<0.001). According to this, it was found that as students' awareness of domestic violence increased, their positive attitudes towards dating violence also increased and they did not support dating violence. Conclusion: It is recommended to increase awareness training on the types of violence in universities, distribute brochures and handbooks, put up picture information on boards, hold online and face-to-face meetings, discuss the violence story in nursing care plans, and share training videos.