Tıp Fakültesi Hastanesi nde Çalışan Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler

Altay B., Çavuşoğlu F., İlknur G.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, cilt.8, sa.1, ss.12-18, 2015 (Hakemli Dergi)

Giriş ve Amaç: Bu çalışma, Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı özellikte olan bu araştırma 15 Şubat -15 Mart 2010 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetişkin servislerinde çalışan 301 hemşire ile yapılmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu” ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Student t testi. Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %52.8’sinin 21-30 yaşlar arasında. %84.4’ünün kronik hastalığının olmadığı. %38.9’unun 1-5 yıllık hemşire olduğu. %80.4’ünün vardiyalı çalıştığı bulunmuştur. SYBDÖ toplam puan ortalaması 117.3920±17.04 olarak saptanmıştır. En yüksek puan ortalamasının kendini gerçekleştirme, en düşük puan ortalamasının ise egzersiz boyutuna ait olduğu belirlenmiştir. 41 yaş ve üzerinde olan, gündüz çalışan ve çalışma süresi 1-5 yıl olan hemşirelerin ölçek puanları diğer gruplara göre yüksek bulunmuş olup, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hemşirelerin sağlığı algılama durumlarının SYBD’nı etkilemediği görülmüştür. Sonuç: Hemşirelerin SYBDÖ toplam puan ortalaması 117.3920±17.04 olarak bulunmuştur. Eğitim ve danışmanlık rolü olan hemşirelerin, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının öneminin kavranması, bilgilerini yaşama geçirebilmeleri için desteklemeleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sağlığın geliştirilmesi, Yaşam biçimi, Hemşire.