Isparta Ekolojik Koşullarında Bazı Yonca (Medicago sativa L.) Çeşitlerinin Ot Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi


YILMAZ E. M., ALBAYRAK S.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, cilt.25, sa.1, ss.42-47, 2016 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 25 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.42-47
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma, Isparta koşullarında yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ile tarımsalkarakterlerini belirlemek amacıyla 2010-2012 yıllarında yürütülmüştür. Denemede Bilensoy, Verko, Gea,Prosementi ve Aday çeşit olmak üzere 5 adet yonca çeşidinin verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışmasonucunda; En yüksek kuru ot ve ham protein verimleri Bilensoy ve Aday çeşitte (sırasıyla, 2355-2368 kg/da,381.24-410.00 kg/da arasında) bulunmuştur. Yonca çeşitlerinde en yüksek ham protein oranı %17.37 ileAday çeşitte belirlenmiştir. Araştırmada en düşük ADF ve NDF oranları ise Bilensoy (sırasıyla, %34.50 ve%42.20) çeşidinde tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yüksek kuru ot ve ham proteinverimi bakımından Bilensoy ve Aday çeşit Isparta ve benzeri ekolojik koşullara tavsiye edilebilir
This research was carried out to determine forage yield and agricultural characters of different alfalfa(Medicago sativa L.) cultivars under Isparta conditions in 2010-2012. In present study, 5 different alfalfavarieties including Bilensoy, Verko, Gea, Prosementi and candidate were used. End of the present research;The highest hay and crude protein yields were obtained from Bilensoy and candidate (2355-2368 kg/da,381.24-410.00 kg/da, respectively). In alfalfa cultivars, the highest crude protein ratio was determined incandidate (17.37%). The least ADF and NDF contents were obtained from Bilensoy (34.50% and 42.20%,respectively). Bilensoy and candidate varieties can be recommended in similar ecologies because of theirhigh forage and crude protein yields