Determination of callusing performance and vine sapling characteristics on different rootstocks of Merzifon Karası grape variety Vitis vinifera L.


Creative Commons License

Köse B., Çelik H., Karabulut B.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), cilt.30, sa.2, ss.87-94, 2015 (Hakemli Dergi)

Özet

Filoksera ile bulaşık alanlarda bağ kurarken tek seçenek aşılı asma fidanı kullanmaktır. Bununla birlikte, yeni kurulacak bağlarda kullanılan aşılı asma fidanlarının iyi gelişmiş, sağlıklı ve üzerine aşılı çeşitle uyuşur olması gerekir. Bu çalışmada, ‘Merzifon Karası’ üzüm çeşidine en uygun olabilecek anaçların belirlenmesi için 2010 ve 2011 yılları arasında, on farklı asma anacı kullanıldı (140 Ruggeri, 110 R, 99 R, 41B, 5C, 5BB, SO4, 1103 Paulsen 140 Ruggeri ve Rupestris du Lot). Anaçların kallus oluşturma performansı, gelişme özellikleri ve aşı gelişimi üzerine etkileri tartılı derecelendirme metodu ile değerlendirilmiştir. Farklı anaçların kallus oluşumu, köklenme kapasitesi ve çeşidin büyüme özellikleri üzerine istatistiki olarak önemli farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. En yüksek kallus oluşum oranı (%97.7) ve kallus gelişim seviyesi (3.7) 8B anacına aşılı çeliklerden elde edilmiştir. En yüksek köklenme oranı ise 1103 Paulsen anacı üzerine aşılı çeliklerde gerçekleşmiştir (%64.8). Sürgün uzunluğu ve sürgün çapları anaçlara göre farklılık gösterirken, en yüksek sürgün uzunluğu ve sürgün çapı 41B üzerine aşılı fidanlarda tespit edilmiştir (sırasıyla 92.3 ve 9.2 cm). Tartılı derecelendirme sonuçlarına göre, anaçlar arasında en yüksek puanı 1103 Paulsen almıştır. Samsun koşularında elde edilen bu sonuçlara göre, ‘Merzifon Karası’ üzüm çeşidi için en uygun olabilecek anaç 1103 Paulsen olarak değerlendirilmiştir. 

Grafted vines are the only option while establishing vineyards over the sites contaminated with phylloxera. Furthermore, grafted vines used to establish new vineyards should be well-developed, healthy and compatible with the scions. In this research, we aimed to find out the most suitable rootstock for ‘Merzifon Karası’ using ten rootstocks (140 Ruggeri, 110 R, 99 R, 41B, 5C, 5BB, SO4, 1103 Paulsen 140 Ruggeri and Rupestris du Lot) in 2010 and 2011. The effects on the callusing performance, growth parameters and graft development characteristics were evaluated by the modified weighted-ranking method. Significant differences were obtained in terms of callus formation, rooting capacity and growth characteristics of cultivar among the rootstocks. Callus formation rate (97.7%) and callus development level (3.7) were better on 8B grafted cuttings. Rooting percentage was found the highest on 1103 Paulsen rootstock (64.8%). While the shoot length and diameter differed according to the rootstocks (P<0.01), the highest shoot length and diameter was determined on 41B grafted vines (92.3 and 9.2 cm, respectively). As a result of weighted-ranking, 1103 Paulsen rootstock got the higher scores than the other rootstocks. According to the results obtained in Samsun conditions, which may be most suitable rootstock for 'Merzifon Karası ' grape varieties were evaluated as 1103 Paulsen.