Glokom Tanı ve Takibinde Maküla Volüm Analizi

ESER ÖZTÜRK H., TERZİ Ö., ÖGE İ.

Glokom Katarakt, cilt.13, sa.3, ss.102-109, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Glokom Katarakt

Amaç: Optik koherens tomografi (OKT) ile değerlendirilen maküla volüm analizinin glokomun tanısı ve takibinde kullanımını araştır-maktır.Gereç ve Yöntemler: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, göz kliniğinde takip edilen 50 glokom hastası ve sağlıklı gönüllülerden seçilen 50normal birey çalışmaya dahil edildi. Glokom grubundaki hastalar görme alanına göre erken evre glokom (35 hasta) ve ileri evre glokom(15 hasta) olarak iki gruba ayrıldı. Stratus-OKT ile optik sinir başı (OSB), peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ve makülavolümü ölçümleri yapıldı. Maküla volümü ve diğer OKT parametrelerinin glokomun varlığı ve evresi ile ilişkisi incelendi. Maküla volü-mü, ortalama RSLT kalınlığı ve C/D oranının glokom tanısında duyarlılığını karşılaştırmak için ROC analizi yapıldı.Bulgular: Ortalama maküler volüm değerleri erken evre glokomda 6,59 ± 0,44 mm 3 , ileri evre glokomda 6,05 ± 0,38 mm 3 ve kontrolgrubunda 6,98 ± 0,34 mm 3 olarak bulundu. Erken ve ileri evre glokom gruplarının hem kontrol grubu ile, hem de birbirleri ile olan karşılaş-tırmalarında, fovea volümü hariç tüm volüm parametrelerinde, tüm RSLT parametrelerinde ve disk alanı hariç tüm OSB parametrelerindeanlamlı fark tespit edildi (P<0,05). ROC analizleri sonucu elde edilen AUROC değerleri maküla volümü, RSLT ve C/D oranı için sırasıyla0,786, 0,814 ve 0,912 olarak hesaplandı.Sonuç : OKT ile maküla volümü analizi glokomatöz yapısal defektlerin değerlendirilmesinde objektif ve kantitatif veriler sağlar. Makülerölçümlerin glokom tanısı ve takibinde OSB ve RSLT parametreleri ile birlikte kullanımı uygun bir yaklaşım olacaktır.
Purpose: To investigate the usefulness of macular volume analysis calculated by optical coherence tomography (OCT) for glaucoma diagnosis and follow-up. Materials and method: Fifty glaucoma patients who were examined in ophthalmology department of Ondokuz Mayıs University and 50 healthy volunteers were included in the study. Glaucomatous eyes were divided into two groups based on visual fi eld test as early stage glaucoma (35 patients) and advanced stage glaucoma (15 patients). The measurements of optic nerve head (ONH), retinal nerve fi ber layer (RNFL) thickness and macular volume were performed by Stratus-OCT. The relationship between the macular volume and the presence and stage of glaucoma was investigated. ROC analysis was performed to compare the sensitivity of macular volume, RNFL thickness, and C/D ratio in the diagnosis of glaucoma. Results: Mean macular volume was 6.59±0.44mm 3 in early stage glaucoma, 6.05±0.38mm 3 in advanced stage glaucoma and 6.98±0.34mm 3 in control group. In the comparison of early and advanced glaucoma groups with each other and with the control group, signifi cant diffe- rences were found in all macular volume parameters except for foveal volume, all RSLT parameters, and all OSB parameters except for disc area (P<0.05). AUROC values were calculated as 0.786, 0.814 and 0.912 for the macular volume, RSLT, and C/D ratio, respectively. Conclusions: Macular volume analysis with OCT provides objective and quantitative data for evaluation of glaucomatous structural de- fects. The use of macular measurements in conjunction with OSB and RSLT parameters will be an appropriate approach for the diagnosis and follow-up of glaucoma.