Jinekolojik Muayeneye gelen Kadınların Anksiyete Düzeyi ve Etkileyen Bazı Faktörler

Altay B., Kefeli Çol B.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, cilt.4, sa.5, ss.134-141, 2012 (Hakemli Dergi) identifier

Giriş: Jinekolojik muayene 15-49 yaş grubu kadınların sıklıkla başvurdukları bir yöntem olup, anksiyete, jinekolojik muayeneye gelen kadınlarda en sık karşılaşılan psikolojik problemlerdendir. Amaç: Bu araştırma, jinekolojik muayene için başvuran kadınların anksiyete düzeyi ve etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan araştırmanın örneklemine jinekoloji polikliniğine muayene olmak üzere başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 121 kadın alınmıştır. Araştırma 01 Mart-30 Mayıs 2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler anket formu ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik hesaplaması, Student t-testi ve one way ANOVA yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre; kadınların %50.4’ünde anksiyete düzeyi düşük, %32.2’sinde yüksek ve %17.4’de ise orta düzeydedir. Kadınların jinekolojik muayene olacağı doktoru tercih etmesinde, doktorun bilgili olması (%18.2), bilgi vermesi (%28.9) ve kadın olması (%52.9) öncelikle aranan özelliklerdir. Yaş, eğitim durumu, çalışılan iş, anne baba eğitimi ve çalışma durumu ile anksiyete puan ortalamaları arasında fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p > 0.05). Doktor seçimi, jinekolojik muayeneyi reddetme nedeni, muayene esnasında yaşanan duygular ve kadınların sağlık personelinden beklentileri ile anksiyete düzeyi arasında ise fark anlamlı saptanmıştır (p < 0.05). Sonuç: Bu çalışmada jinekolojik muayene için başvuran kadınların jinekolojik muayene öncesinde “orta düzeyde” anksiyete yaşadığı saptanmıştır. Jinekolojik muayeneye gelen kadınların muayene öncesi ve sırasında anksiyetelerinin azaltılması için; jinekolojik muayene ünitelerinde çalışan doktor ve hemşirelerin kadınlara muayene öncesi açıklama yapması, zaman ayırması ve iletişim becerilerini geliştirmeleri önerilebilir.

Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik