Subklinik Mastitisli İneklerde Adenozin Deaminaz Aktivitesi ve Somatik Hücre Sayısı Korelasyonu

POLAT İ. M., PİR YAĞCI İ., KAYMAZ M., Yarim G. F., YAĞCI B. B.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.12, sa.1, ss.57-59, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Bu çalışmada yangısal süreçte önemli görevleri olan adenozin deaminazın, subklinik mastitisli ineklerde serum ve süt adenozin ademinaz(ADA) düzeylerinin belirlenmesi ve bu enzimin somatik hücre sayısı ile ilişkisinin ortaya konması amaçlandı. Çalışma grubunu oluşturanHolstein inekler; subklinik mastitisli (n=40) ve sağlıklı inekler (n=15) olarak iki gruba ayrıldı. Kaliforniya mastitis testi (CMT) sonucundaşüpheli sonuç veren ve herhangi bir klinik mastitis bulgusu bulunmayan inekler subklinik mastitis grubunu, CMT negatif olan inekler isekontrol grubunu oluşturdu. Süt örneklerindeki somatik hücre sayıları flow sitometri ile belirlendi. Subklinik mastitis grubunda serum vesüt ADA değerleri sırasıyla 8,11 ve 3,38 IU/L ölçüldü. Somatik hücre sayıları subklinik mastitis ve kontrol grubunda sırasıyla 248x103 ve132x103 bulundu (p<0.01). Süt ADA ile somatik hücre sayısı arasında da pozitif korelasyon bulundu (p<0.01, r=0.611). Sonuç olarak,adenozin deaminazın ineklerde subklinik mastitis olgularının tanısında bir belirteç olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
In this study, we aimed to determine the levels of adenosine deaminase (ADA), which plays important role in inflammatory process in sera and milk in cows with subclinical mastitis and state the relationship between this enzyme with somatic cell count. Holstein cows which was consisted the study group allocated into two groups subclinical mastitis (n = 40) and healthy cows (n = 15). After performing the California Mastitis Test (CMT), the cows resulted suspicious; included the study group, the cows which showed CMT as negative constitute the control group. Somatic cell counts were determined with flow cytometry assay. In subclinical mastitis group, serum and milk ADA values were 8.11 and 3.38 IU / L, respectively. Somatic cell counts were 248x103 and 132x103 in subclinical mastitis and control groups, respectively (p <0.01). There was a positive correlation between milk ADA and somatic cell count (p <0.01, r = 0.611). As a result, adenosine deaminase can be used as a marker in the diagnosis of subclinical mastitis in cows.