BİR KUR’ÂN MÜTERCİMİ OLARAK PROF. DR. HÜSEYİN PEKER: HAYATI, ESERLERİ, HOCALARI VE ÖĞRENCİLERİ

KARA M.

Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, cilt.0, sa.11, ss.313-341, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Türkiye’de cumhuriyetin ilanından günümüze kadar, Kur’ân meâli çalışmalarıkonusunda oldukça bereketli bir birikim söz konusudur. Bu çalışmalardan birisi deProf. Dr. Hüseyin Peker tarafından kaleme alınan “Kur’an Meâli” adlı eserdir.Bu makalede, bir Kur’ân mütercimi olan Hüseyin Peker’in hayatı konuedilmektedir. Araştırmanın amacı, Peker’in hayatı, eserleri, hocaları ve yetiştirdiğiDoktora ve Yüksek Lisans öğrencileri hakkında bilgi vermektir. Araştırmanınkapsamı, Peker’in hayatı, eserleri, hocaları ve öğrencileriyle sınırlı tutulmuştur.Araştırmanın yöntemi, Hüseyin Peker Hoca ile yapılan röportaja ve literatürtaramasına dayanmaktadır. Araştırma, biyografi çalışması niteliğindedir.Araştırma, dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, müellifin hayatı hakkındabilgi verilmekte, bu kapsamda, Peker’in doğumu, çocukluk yılları, eğitim hayatı veresmi görevleri ele alınmaktadır. Bu konular, Peker Hoca ile yapılan röportajçerçevesinde işlenmektedir. İkinci aşamada, Hüseyin Peker’in eserleriincelenmektedir. Bu bağlamda, Hoca’nın özellikle “Son İlahi Mesaj Kur’an veAçıklamalı Meâli” ve “Kur’an Meâli” adlı eserleri, Tefsir İlmi açısından önem arzetmektedir. Üçüncü aşamada, Peker’in bir Din Psikolojisi uzmanı ve Kur’ânmütercimi olarak yetişmesinde önemli katkıları olan hocaları tanıtılmaktadır.Dördüncü aşamada ise, Peker Hoca’nın yetiştirdiği Doktora ve Yüksek Lisansöğrencileri ve söz konusu öğrencilerin bugünkü görevleriyle ilgili bilgilerverilmektedir.
There has been accumulation on Qur’an translation studies from the republic day of Turkey until now. One of these studies is the book entitled “Kur’an Meâli” which has been written out by Prof. Dr. Hüseyin Peker. In this article, the topic of the research is the life of Hüseyin Peker who has been a translator of the Quran. The aim of the research is to give information about Peker’s life, works, prelectors, graduate and postgraduate students who have been educated by him. The scope of the research is confined to Peker’s life, works, prelectors and students. The method of research is considered as a biography which depends on an interview made with teacher Hüseyin Peker and literature review. The research consists of four stages. The information is provided about author during the first stage. Within this scope, Peker’s birth, childhood years, educational background and official duties are discussed. These mentioned issues are taken into account as part of the interview made. In the second stage, works which have been belong to Hüseyin Peker are analyzed. In this sense, books which are especially in the names of “Son İlahi Mesaj Kur’an ve Açıklamalı Meâli” and “Kur’an Meâli” have importance with regard to exegetics. In the third stage, prelectors who contributed to Peker in order to be an expert in the psychology of religion and a translator of the Quran are introduced. In the fourth stage, teacher Hüseyin Peker’s graduate and postgraduate students who have been educated by him, and what their professions are introduced.