Türkiye’de Sürdürülebilir Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları


ERYILMAZ G. A., KILIÇ O.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, cilt.21, sa.4, ss.624-631, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Dünyada iyi tarım uygulamaları, gıda güvenliği ve kalitesininsağlanması amacıyla ilk defa Avrupa’da başlamıştır. Türkiye’de2007’de 18 ilde başlayan iyi tarım uygulamaları, verilen desteklerinetkisiyle son üç yılda büyük gelişme göstermiştir. Ancak iyi tarımuygulamalarının devamlılığı açısından, bu ürünlere olan talebiartırmanın önemi büyüktür. İyi tarım uygulamalarında tüketiciyidikkate alan bir pazarlama anlayışının benimsenmesi firmalararasındaki rekabeti hızlandıracak, buna bağlı olarak iyi tarımürünlerinin üretimi artacaktır. Bu makalede, dünyada iyi tarımuygulamalarının gelişimi ve Türkiye’deki yansımaları ortayakonulmuştur.
Good agricultural practices (GAP) first initiated in Europe to provide food security and quality. Good agricultural practices in Turkey have been started at 18 provinces in 2007 and it showed great development due to increasing subsidies within the last three years. However, it is important to increase the demand to these products in order to sustain GAP. Adoption of a marketing strategy considering consumers’ preferences will probably increase the production as well as competition among companies involved in this process. In this paper, developments of GAP in the world and its reflections over Turkey have been examined.