Dünyada ve Türkiye’de Diş Hekimliği Radyolojisi Eğitiminin Gelişimi

CANGER E. M., ÇELENK P.

Türkiye Klinikleri Tıp Etiği-Hukuku Tarihi Dergisi, cilt.24, sa.2, ss.60-66, 2016 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Türkiye Klinikleri Tıp Etiği-Hukuku Tarihi Dergisi

X--ışınları, 1895 yılındaki keşiflerinden birkaç hafta sonra diş hekimliğinde uygulanmaya başlamıştır. Yaralarının yanında zararları da anlaşılan radyolojinin eğitim kurumları müfreda-- tına bir ders olarak katılması da 14 yıl sonra 1909 yılında Howard Raper' ın çabalarıyla ol-- muştur. Diş hekimliği radyolojisi özgü ilk kitap da yine Howard Raper tarafından 1913 yılında yazılmıştır. Türkiye'de ise radyoloji dersi diş hekimliği eğitimi müfredatına 1927yılında alın-- mıştır ve Prof. Dr. Mehmet Selahattin ERK tarafından anlatılmıştır. 1935--1936 ders yılında ise dönem Doçent olan Suat İsmail GÜRKAN bu dersi anlatmakla görevlendirilmiştir. Eğitimin tarihi sürecine bakıldığında; 1928 yılından 1940'11 yıllara kadar ve 6. Sömestrlerde verilen radyoloji dersinin, 1960'lı yıllardan 1980'li yıllara kadar sınavsız bir seminer olarak verildiği görülmektedir. Günümüzde ise 5--6 ve 7--8. Sömestrlerde teorik, 7--8. Sömestrlerde pratik ders, 9--10. Sömestrlerde ise klinik staj dersi olarak verilmektedir. Diş hekimliği radyolojisi ala-- nında yazılan eğitim kitaplarının geçirdiği sürece bakıldığında ise; Latin alfabesi ile yazılan ilk kitabın, 1951 yılında Prof. Dr. Suat İsmail GÜRKAN tarafından yazılmış olan "Diş Hekimliği Röntgen Bilgisi" kitabı olduğu görülmektedir. Bu kitaptan sonra diş hekimliği radyolojisi ki-- tabı daha yazılmıştır ve en son yazılan kitap, Prof. Dr. Abubekir HARORLİ editörlüğünde çı-- karılmış olan "Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi" dir. Tüm yazılan kitaplar sıra ile içerik olarak gelişim göstermiş akademik eserlerdir ve öğrenciler hem de diş hekimlerinin kullanımına su-- nulmuşlardır.
After their invention in 1895, the x-rays were introduced not only in the field of medicine, but also in the field of dentistry immediately. The introduction of the radiology into the dental education curriculum was performed in 1909 by Howard R. Raper. Raoer also wrote the first text book of the dental radiology. In our country, radiology was joined in the dental ra- diology education in 1928 with the attandance of Prof.Dr. Mehmet Selahattin ERK as an in- structor. After than, Suat İsmail GÜRKAN was charged to instruct dental radiology in the 1935-1936 education year. While the dental radiology was instructed at the 5thand 6thsemestrs as a lesson with final examination, it was performed as a seminar without any examination be- tween 1960s’ and 1970s. Recently the dental radiology is performed as a therotical lesson at the 5th, 6th, 7thand 8thsemesters. Also a practical application of the lesson is performed at the 7th, 8th, 9thand 10thsemesters. The first text book in new Turkish alphabet was “Diş Hekimliği Röntgen Bilgisi (RadiologyKnowledge of Dentistry)” and written by Suat İsmail GÜRKAN. Until present day, 6 more text books was written. The last book is titled as “Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi (Oral and Maxillofacial Radiology)” and presented under the editorship of Prof. Dr. Abubekir HARORLI