Bazı kekik yağlarının Tribolium confusum Duv (Coleoptera: Tenebrionidae) ‘a karşı etkilerinin araştırılması

YİĞİT Ş., AŞKIN A. K., SARUHAN İ., AKÇA İ., BUDAK E., BAYHAN E., ...Daha Fazla

Akademik Ziraat Dergisi, cilt.10, sa.2, ss.285-290, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

• Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.29278/azd.910593
  • Dergi Adı: Akademik Ziraat Dergisi

Önemli depolanmış ürün zararlılarından un biti Tribolium confusum (Jacquelin du val) (Coleoptera: Tenebrionidae) depolanmış tahıl, tahıl ürünleri ve diğer gıda maddelerinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Zararlılarla mücadelede kimyasalların olumsuz etkilerinden dolayı alternatif mücadele yöntemleri son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Zararlı mücadelesinde alternatif yöntemler içerisinde bitkisel yağlar önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada 3 farklı kekik yağının 3 farklı dozunun Tribolium confusum üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüne ait laboratuvarda kontrollü koşullarda (25 ± 50C sıcaklık ve %65 ± 5 orantılı nem) 2021 yılında yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan uçucu yağların farklı dozları (%0.1; %0.5 ve %1.0) içerisine erginler yerleştirilmiş plastik kaplara 2 ml gelecek şekilde erginler üzerine püskürtme yapılmıştır. İkinci metot olarak ise T. confusum’un besleneceği besin üzerine püskürtme yapılmıştır. Çalışmada kullanılan farklı kekik yağlarının ergine püskürtülerek yapılan uygulamada 4. gün sonundaki LD90 değeri incelendiğinde T. spicata var. spicata’nın değeri 1.75, O. majarona’nın değeri 0.11 ve O. saccatum’nın değeri 0.98 olarak bulunmuştur. LT90 değerlerine bakıldığında T. spicata var. spicata, O. majarona ve O. saccatum yağlarının %0.1 dozundaLT90 değerleri sırasıyla 8.36; 4.81; 8.99 olarak bulunurken, %1 dozunda sırasıyla 6.82; 1.90; 4.33 olarak bulunmuştur. Besine püskürtme şeklinde yapılan uygulamanın sonuçları da ergine püskürtme uygulamasına benzer şekilde bulunmuştur. Ancak ergin üzerine püskürtme uygulaması, T. confusum besinine püskürtme uygulamasına oranla daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bazı kekik yağlarının T. confusum üzerinde laboratuvar koşullarında etkili olduğu belirlenmiştir.
Objective: Confused flour lice [Tribolium confusum (Jacquelin du val) (Coleoptera: Tenebrionidae)], one of the important stored product pests, causes significant losses in stored grain. Due to the negative effects of chemicals in pest control, have to find alternative methods of control for in recent years. Essential oils have an important place among alternative methods in pest control. In this study, the effects of 3 different doses of 3 different thyme oils on Tribolium confusum were determined. Materials and Methods: This study was carried out under controlled conditions (25 ± 50C temperature and 65 ± 5% proportional humidity) in the laboratory of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection in 2021. Different doses (0.1%, 0.5%, and 1.0%) of the essential oils used in the study on adults in 2 ml plastic containers were sprayed. As the second method, spraying was applied on the food that T. confusum will be fed. Results: When the LD90 value of different thyme oils used in the study was examined at the end of the 4th day, T. spicata var. spicata was 1.75, O. majarona was 0.11 and O. saccatum was 0.98. Looking at LT90 values, 0.1% dose of, T. spicata var. spicata, O. majarona and O. saccatum oils were 8.36; 4.81; 8.99 respectively, while 1% doses 6.82; 1.90; 4.33. Conclusion: The application results in the form of food spraying were found to be similar to the direct spray application of adult. However, it has been found that spraying on adults is more effective than spraying on food that T. confusum. In the study, it was determined that some thyme oils were effective on T. confusum.