Çocukların Korunması İçin Bütünleşik Yönetim İhtiyacı ve Mülki İdarenin Rolü

Keskin N., Yıldırım C.

Türk İdare Dergisi, sa.497, ss.177-203, 2023 (Hakemli Dergi)

• Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Türk İdare Dergisi

Bu çalışma, çocuk suçluluğuna neden olan faktörleri belirlemek ve bu yönde önleyici politika önerileri geliştirmek amacıyla Mayıs-Ekim 2023 döneminde Samsun’un Selahiye Mahallesinde yürütülen saha araştırmasına dayanmaktadır. Yüksek bir çocuk nüfusuna sahip olan Türkiye, çocukların iyi olma halinin sağlanması, çocukların ve gençlerin donanımlı ve üreten nesiller olarak hayata atılmalarının desteklenmesine yönelik politikalara öncelik vermektedir. Etkin ekonomi politikalarıyla huzurlu bir topluma yönelik sosyal politikaların bir arada yürütülmesi hedefini benimseyen Türkiye’nin kalkınma perspektifinde çocuklar özel politika gerektiren toplumsal kesimler arasında sayılmıştır. Araştırma, odak grup görüşmeleri ve bireysel görüşmeler yoluyla yürütülmüş, katılımcılar amaçlı örnekleme tekniğine göre belirlenmiştir. İlk odak grup görüşmesi aynı bölgede görev yapan mahalle muhtarlarıyla, ikinci odak grup görüşmesi İlkadım Sosyal Hizmet Merkezi yöneticileri ve uzmanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Mülakat aşamasında ise Selahiye Mahallesinde bulunan ilkokul ve ortaokul müdürleri, ilgili okulların rehberlik öğretmenleri ve din görevlileriyle görüşülmüştür. Çocukların korunması, meselenin çok boyutlu yapısı nedeniyle bütünleşik bir yönetim sistemini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan bütünleşik yönetimin hayata geçirilebilmesi için mülki idare teşkilatı, “yönlendirme”, “koordinasyon” ve “denetim” işlevleriyle, kritik öneme sahiptir.

This study is based on the field research conducted in the Selahiye District of Samsun between May-October 2023 in order to determine the factors that cause juvenile delinquency and to develop policy recommendations. Türkiye, which has a high population of children, prioritizes policies aimed at ensuring the well-being of children and supporting children and young people to start life as well-equipped and productive generations. In the development perspective of Türkiye, which adopts the goal of carrying out effective economic policies, and social policies for a peaceful society together, children are counted among the social segments that require special policies. The research was conducted through focus group interviews and individual interviews, and the participants were determined according to the purposive sampling technique. The first focus group interview was held with neighborhood headmen working in the same region and the second focus group interview was held with İlkadım Social Service Center administrators and experts. During the interview phase, primary and secondary school principals, guidance teachers and religious officials of the relevant schools in Selahiye District were interviewed. Protection of children requires an integrated administration system due to the multidimensional nature of the issue. In this context, the provincial administration organization is of critical importance with its "directing", "coordinating" and "controlling" functions in order to implement the integrated administration needed.