Bir tekede (Capra hircus) Wohlfahrtia magnifica (Diptera: Sarcophagidae)'dan kaynaklanan preputial myiasis olgusu

Eren G., Açıcı M., Gürler A. T., Bölükbaş C. S., Umur Ş.

Van Veterinary Journal, cilt.33, ss.42-45, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 33
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.36483/vanvetj.1022698
  • Dergi Adı: Van Veterinary Journal

Myiasis terimi özellikle Calliphorid, Muscid ve Sarcophagid gibi bazı diptera türlerinin ergin formlarının parazit olmadığı halde, larva formlarının insan ve omurgalı hayvanların nekrotik, canlı veya ölü dokularıyla ya da vücut dokularındaki sıvılar veya sindirilmiş gıdalarda beslenmesi sırasında meydana gelen bir hastalıktır. Özellikle sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliğin yaygın olduğu tropik ve subtropik ülkelerin kırsal kesimlerinde myiasis insanlarda ve hayvanlarda ciddi ekonomik kayıplara ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Myiasis olgusu parazit-konak ilişkilerine veya yerleştikleri doku ve organlara göre birçok şekilde sınıflandırılmaktadır: konakların deri yüzeyine yerleşirse eksternal myiasis; iç organlara veya vücut boşluklarına yerleşirse internal myiasis gibi. Kurbanlık bir tekenin prepusiyumundan toplanan diptera larvaları teşhis amacıyla %70’lik etil alkol içerisinde parazitoloji laboratuvarına getirilmiştir. Yapılan mikroskobik incelemede örnekler Wohlfahrtia magnifica (Diptera: Sarcophagidae)’nın üçüncü dönem larvaları olarak belirlenmiştir. Bu çalışma bir tekede Türkiye’de ilk W. magnifica kaynaklı preputial myiasis olgusu bildirimi ile birlikte, Türkiye’de eksternal ve internal myiasis olgularının toplu bir şekilde sunumu amaçlanmıştır.